Sayfalar

19 Şubat 2018 Pazartesi

Çarşamba İlçesine Bağlı Bazı Köylere Ait İsimlerin Ortaya Çıkmasında İnsan Ögesi


Aytek Ersan - Çarşamba İlçesine Bağlı Bazı Köylere Ait İsimlerin Ortaya Çıkmasında İnsan Ögesi

Yeryüzünde herhangi bir nesneyi isimlendirme; anlam, köken ve benzeri özelliklerinden dolayı dilbilim dalının inceleme konusudur. Ele alınan konu yer adları bilimi (toponomi) içerisinde ise; konu sosyolojik, etnolojik, coğrafik, kültürel ve tarihi açıdan değerlendirilmelidir. Nitekim yer adları bir toplumun sosyal ve kültürel yapısı ile bulundukları mekânın tarihi geçmişi ve coğrafya özellikleri hakkında önemli ipuçları taşırlar, insanlığın ve uygarlığın izlerini yansıtırlar, toplumların coğrafi mekânla bütünleşmesinin göstergesidirler (Tunçel, 2000: 23-34).

Tunçel (2000: 23-34), Türkiye'de ismi değiştirilen köylerin sayısını il bazında incelemiş ve ismi değiştirilen köylerin dağılışını gösteren bir harita oluşturmuştur (s. 161).

Öz, Canik'e ilk atfın 11. yüzyıldaki olayları destanı bir üslupla anlatan ve muhtemelen 13. yüzyılda derlenip bir sonraki asırda yazıya geçirilen Danişmendname'de yer aldığını ve Samsun'un Osmanlılar tarafından ilk fethine katılan Schiltberger'in yöreyi, Genyck, Zyenick ve Zegnick olarak andığını belirtmiştir (1999: 27).

Güner ve Ertürk, Samsun isminin insan ve topluluklara dayanan isimler grubunda dinle ilişkili olduğunu ileri sürmüşlerdir. Yazarlar, Samsun'un tarihi Amisos' un mirasçısı olduğunu, sonradan Helen ağzında ‘kutlu ananın kenti’ anlamındaki Samissos ve Samisun isimlerinin kullanıldığını, son olarak da Samsun kullanımının yayıldığını belirtmişlerdir (2004: 39-62).

16. yüzyılın ikinci yarısına ait defterlerde bugünkü Çarşamba ve Asarcık'ı içine alan bölge Arım olarak bilinmekteydi.
Yörede, 'tarlama arım uğradı', veya ‘arım uğrağı' tanımlamaları kumlu, yer yer de verimsiz topraklar için kullanılmaktadır.

Çarşamba ismi (…) Çehar, Farsça sayı isimlerinden biri olan dört sayısına karşılık gelmekte, şembe ise yine Farsçadan alıntı gün anlamındadır.
Çarşamba adının ilçeye mal olmasına neden olan etken ise, şehir merkezinde 1370'lerde kurulan panayırdır (s. 162).

Çarşamba İlçesine Bağlı Köy İsimlerinin Nitelikleri
Tabiat ve fizikî şartlardan ileri gelen isimler: Esentepe, Eğridere, Ovacık, Kızılot, Karaağaç, Güzpınar, Kuşhane…
İnsan ve topluklardan ileri gelen isimler: Bayramlı, Alibeyli, Çerçiler, Şeyhabil, Vakıfköprü, Konukluk…

Ahubaba Köyü
Ordu'dan Batum'a kadar olan bölgeden gelen kimselerin oluşturduğu köy halkı, (…) ekonomik şartlar, savaşlar ve çevresel zorluklar nedeniyle birkaç kez terk etmek durumunda kalmışlardır.
Din âlimi Ahubaba için şehit düştüğü zaman, 'ah u babam', 'ah o babam' haykırışları köyün isimlendirilmesinde etken olarak ileri sürülmektedir (s. 163-164).

Bayramlı Köyü
Toprak sahibi olduğu bilinen Beşiroğlu Hüsnü'nün köy meydanında yaptığı imecede başta şerbet ve köy ekmeğinin sunulduğu, çeşitli yemeklerin yapıldığı toplantılar tertip edilirmiş. Bu durum ‘Hüsnü'nün bayramına gidiyoruz', ‘Beşiroğlu'nun bayramı varmış’ şeklinde tanımlamalara neden olmuş ve toplantılar gelenekselleşmiştir. Zamanla bu etkinlikler yalnızca bayramlarda yapılmış olsa da son 30-40 senedir yapılmadığı bilinmektedir.

Beylerce Köyü
Köyün eski ismi (…) bazı yazılı kaynaklarda Tekfur Meydanı olarak geçmektedir. Beylerce Köyü, ismi altında etnik yapı unsurlarını barındırmaktadır. Yöre halkı bölgenin tanımı için günümüzde Teke Meydanı ismini kullanmaktadır.

Beyyenice Köyü
Selanik mübadillerinin yaşadığı Beyyenice Köyü'nün, Çarşamba'nın en eski köylerinden biri olduğu halk tarafından üstüne basılarak belirtilmektedir (s. 166).

Kurtahmetli Köyü
…ince Ahmet ve Kürdün Fatma işbirliği ile o akşam köy meydanında toplanan Rum ve Ermeni çeteleri etkisiz hale getirilir. (…) bu mücadeleden ötürü ince Ahmet'e 'kurt' lakabını uygun görmüş…
Hazinedaroğlulları'nın bu köyden olduğu bilinmektedir…
1642 tarihli avarız defterinde Kurtahmetli'nin Ayvacık kazasına bağlı Kurdahmet tabi-i Ayvacık olarak işlendiği tespit edilmiştir (s. 168-169).

Selimiye Köyü
Selimiye'nin, adının bölgeye göçen Trabzon/Değirmendere ve Rize göçmenlerinden ileri geldiği bilinmektedir (s. 170).

---
Ersan, Aytek. (2011), Çarşamba İlçesine Bağlı Bazı Köylere Ait İsimlerin Ortaya Çıkmasında İnsan Ögesi, Samsun Sempozyumu 13-16 Ekim Samsun, Bildiriler Kitabı, Cilt: 2, s. 160-174, Samsun 2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder