Sayfalar

18 Eylül 2023 Pazartesi

Bıçak ve Bıçakta Bursa Markası

 

Bıçak ve Bıçakta Bursa Markası

Gültekin Erdal

 

Bıçak, Selçuklu dönemi kaynakları Divan-ı Lügat-it Türk ve Kutadgu Bilig’de “biçek” şeklinde geçmektedir

 

Bıçakçılık, Bursa’da yatağan, pala, saldırma, kılıç, kama, hançer, balta gibi iri çeşitlerle başlamış ve uzun müddet bu şekilde devam etmiştir. Yeniçerilikten sonra gitgide boyları kısalan bu çeşit kesici aletler, yerlerini daha küçük kamalara, sivri uçlu bıçaklara, daha sonra da ekmek, sofra ve meyve bıçaklarına bırakmıştır.

 

(Makale; yazarın “Bursa Bıçağının Tipolojisi” adlı makalesinin içeriğiyle aynı)

 

Erdal, Gültekin (2016), Bıçak ve Bıçakta Bursa Markası, Uluslararası İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, s. 27-34

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder