Haşim Karpuz - Dünden Bugüne Sürmene Bıçakçılığı
Bıçak insanın yaptığı ilk alet, belki de tekniğin ilk
ürünüdür.
Bıçak, Selçuklu dönemi kaynakları Dîvânu Lugâti’t-Türk ve
Kutadgu Bilig’de “biçek” şeklinde geçmektedir. Anadolu’da I. Alâeddin Keykubat
zamanında (1220-1237) şehirlerin güvenliğini sağlayan ahiler bellerinde bıçak
taşırlardı.
Mezar taşlarına kahramanlık, yiğitlik sembolü olarak bıçak
ve kılıç motifleri işlenir.
Geleneksel Sürmene bıçağı denince akıllara tekli sivri ile
üçlü sivri (kama) gelir. 1920-1950’li yıllardan sonra sivri Sürmene
bıçaklarının taşınması, yapımı yasaklanınca birçok usta mesleği bırakmak
zorunda kaldı.
Sürmene’de bıçak yapımının 18. yüzyılın sonuna doğru
geliştiğini ve bütün bölgede adını duyurduğunu söyleyebiliriz. Sürmene ve
Trabzon’da erkekler bellerinde, silahlık içerisinde çifte bıçak, kama, saldırma
veya karakulak taşırlardı.
1950’li yıllarda bıçak yapılan ev sayısı 200 civarındaydı.
Sürmene bıçağı yaklaşık 20 cm uzunluğunda tek ağızlı,
namlusu oluklu sivri uçlu tekli, çiftli olarak veya üçlü olarak yapılan ve
kınında saklanan bir el sanatı ürünüdür
Bıçağın esas hammaddesi çeliktir. Eskiden çelik Rus
vagonlarından, Erzurum’dan vagon ve fayton yaylarından temin edilirdi.
Bıçakların saplarında eskiden manda boynuzu, manda ve inek
kemiği, ahşap kullanılıyordu. Manda boynuzu ısıtılınca kolay şekillenmekte ve
kalıba sokulabilmektedir.
Sürmene’de bıçak yapımında kullanılan aletler:
a) Ocak-körük
b) Örs
c) Makas: Bıçakların boyutuna göre çelik levhaları kesmeye
yarar.
d) Mengene
e) Kösre taşı
Çekiç, keskiler, kıskaç, iv (oluk açma aleti), dalduz (kının
içini boşaltan alet) dipçik, pervaz, elma ve boynuz, kalıp aletleri, yazı
aleti, kaplama takma kerpeteni, zımba demirleri ve altlıkları, havya, eğe,
testere, değişik bıçaklar.
…çelik levha 1-1,5 cm genişlikte ve bıçak uzunluğuna göre
(ort. 20 cm) kesilir. Bu ilk şekle “sirim” denilir.
Su verme işlemi bıçak et renginde kızarıncaya kadar
tavlandıktan sonra yunus balığının suyunun içerisine batırılmak suretiyle
yapılır. Su içerisine bıçak dik gelecek şekilde daldırılır ve çevrilir. Daha
sonra parlatma keçesiyle parlatılır.
Alet İşler, Ed. Akif Kuruçay, Kanca El Aletleri AŞ Yayını,
2022
…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder