5 Kasım 2023 Pazar

Mimarinin Yaşam Kalitesine Etkisi: Mudurnu Geleneksel Ev Mimarisi Örneği

 

Mimarinin Yaşam Kalitesine Etkisi: Mudurnu Geleneksel Ev Mimarisi Örneği

 

…temelde insan tabiatına/yapısına ve psikolojisine/ruhuna iyi gelen temel ihtiyaçlarının ötesine geçen ilkeler yaşam kalitesi ilkeleri olarak tanımlanabilir. Özetle insanın biyolojik ve psikolojik temel yaşam ihtiyaçlarının ötesinde ruhuna da iyi gelen hayatını kolaylaştıran kriterler yaşam kalitesi kriterleri olarak tanımlanabilir.

 

Gaetan Siew‘in söylediği gibi ―Mimarlık yaşam kalitesinin anahtarıdır.

 

Kültürel zenginlikleri ve kültürün geleceğe taşınması

 

Mudurnu mimarisini incelemeden önce konak-evoda tanımını yapmak gerekmektedir. Şöyle ki günümüzde kullandığımız ev kelimesinin karşılığı Konak, yaşam odalarına ise ev denilmektedir. Yani bir konakta bazen beş, bazen de 10 ev bulunmaktadır.

 

Mudurnu konaklarında da geleneksel Türk mimarisinde olduğu gibi hayat vardır.

Yaşlıların sosyal kalmaları ve merdiven çıkma zorluğunu yaşamamaları için giriş katında odası yer almaktadır. Giriş katında yemeğin pişirildiği ―fırın evi, süt ve süt ürünlerinin yapıldığı sütlükveya ―keş evi (keş: bu bölgede üretilen çok sert peynir türü) bulunmaktadır.

 

Konak hanımlar için hem bir ev hem sosyal yaşam alanı hem de üretim yaptıkları alan olduğu görülmektedir. Sütlük, keş evi, çulhalık hanımlar için üretim merkezidir. Hayat ve giriş katında sosyal alan, üst katlarda ise aile fertlerinin evleri bulunmaktadır.

Karatop, Buket – Karatop, Türkcan (2021), Mimarinin Yaşam Kalitesine Etkisi: Mudurnu Geleneksel Ev Mimarisi Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 2021, Sayı: 39, s. 88-99

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder