İbrahim Duman - Orta Çağ İslâm Dünyasında Kılıç Yapımına Dair
Türklerin erken devirlerden beri özellikle Fergana vadisi
çevresindeki birçok demir üretim sitesine sahip olduklarını biliyoruz.
Kılıç yapımında genellikle potalarda hazırlanmış olan
yumurta biçimli çelik külçeler ve karbürize edilmemiş yumuşak demirler
kullanılırdı.
Kırılganlıklarını azaltmak için Semerkand kumu veya senbade
taşı kullanılırdı. Bu suretle kılıç darbe aldığında mukavemetli olurdu.
Kılıçları pürüzsüz hâle getirmek için Serendib (Sri Lanka)
kökenli zımparadan istifade edilirdi.
Kılıcın dayanıklılığını artırmak için istenildiğinde
namlunun ortasına oyuk/oluk açılırdı.
Hindistan’da kılıca su vermek için kırmızı toprak, öküz
gübresi, tuz ve biraz şap veya kezzap bir araya getirilip iyice karılır, bu
karışım kılıcın üzerine sürülür, sonra kılıç bu şekilde ateşe tutulur ve
ısıtılırdı. Daha sonra kılıcın iki tarafı ıslak keçe ile sarılırdı. Böylece kılıç
sulanmış olur ve üzeri temizlenirdi.
…kılıç kabzası üretiminde en çok hutû adlı bir hayvanın
boynuzu kullanılırdı. İşleme sürecinde bu boynuz tıraşlanır, sonra ateş
üzerinde ısıtılıp cilâlanırdı.
Kedigözü taşı ve yeşim taşı gibi malzemelerden de kabza imâl
edilirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder