22 Mart 2024 Cuma

Araç Mesajdır

 

Marshall McLuhan - Araç Mesajdır

Bizimki gibi, her şeyi bir kontrol aracı olarak görmeye alışmış bir kültürde, aracın mesaj olduğunu hatırlamak biraz şok edici olabilir.

otomasyonla birlikte, birliktelik kalıplarının ortadan kalkma eğiliminde olduğu doğrudur.

otomasyon insanlar için roller yaratıyor,

Sözlü bir reklamı veya ismi hecelemek için kullanılmadığı sürece, bir bakıma mesajı olmayan bir araçtır. Tüm medyaların karakteristik özelliği olan bu gerçek, herhangi bir medyanın içeriğinin her zaman başka bir medya olduğu anlamına gelir.

Bu gerçek yalnızca aracın mesaj olduğunun altını çizer

Teknolojik aletleri, onları kullananların günahları için günah keçisi yapmaya çok eğilimliyiz. Modern bilimin ürünleri kendi başlarına iyi ya da kötü değildir; onların değerini belirleyen kullanılma şeklidir.

 değerini belirleyen, kullanılma şeklidir.

kübizm / bütünün anında duyusal farkındalığını sağlar.

Amerika, hepsi aynı noktada birleşen çok sayıda düz yolun deldiği bir ormana benzetilebilir. 

 Tüm medyaya karşı geleneksel tepkimiz, yani önemli olanın nasıl kullanıldığıdır şeklindeki tepkimiz, teknolojik aptalın uyuşuk duruşudur.

Teknolojinin etkileri görüşler ya da kavramlar düzeyinde ortaya çıkmaz; duyu oranlarını ya da algı kalıplarını sürekli ve hiçbir dirençle karşılaşmadan değiştirir.

 Para, duyu yaşamlarımızın bir uzantısı olduğu için insanların duyu yaşamını yeniden düzenlemiştir.

Her Romalının etrafı kölelerle çevriliydi. Köle ve psikolojisi antik İtalya'yı etkisi altına aldı ve her Romalı içten içe ve elbette farkında olmadan bir köle haline geldi. Sürekli köle atmosferinde yaşadığı için bilinçdışı yoluyla onların psikolojisine bulaşmıştır. Hiç kimse kendisini böyle bir etkiden koruyamaz (Analitik Psikolojiye Katkılar, Londra, 1928).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder