Haşim
Karpuz - Doğu Karadeniz Bölgesinde Ahşap Kap Yapımı
Anadolu’nun bu en eski ahşap mutfak
eşyaları; oval biçimli kâseler, dikdörtgen tekneler ve sivri dipli bardaklardı.
Doğu Karadeniz bölgesi Türkiye’nin eh
zengin ağaç çeşidi olan ormanlarına sahiptir. İçe dönük bir ekonomiye sahip
bölgede yaşayan köylüler kendi ihtiyaçları olan yapı malzemesini, mobilyalarını
ve bazı ev eşyalarını üretmek zorundadır. Bundan dolayı bölgede el sanatlarının
önemli bir bölümü ahşaba dayalıdır (s. 183).
İçlerine değişik maddelerin konulduğu
kaplar Doğu Karadeniz’de çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır.
1. Çakma tekniği: Tahtalardan (Köknar,
lâdin) metal çivilerle çakmak suretiyle çamaşır ve hamur tekneleri
yapılmaktadır.
2. Bükme tekniği: Bu şekilde değişik tahıl
ölçekleri (kot, urup), pekmez kutuları yapılır.
3. Oyma tekniği: Ağaç kütükleri, parçalan
oyulmak suretiyle değişik kaplar yapılmıştır.
a. Elle oyma Basit el
aletleri ile taslaklar oyularak hamur tekneleri, kavana denilen yağ kutuları ve
yayıklar yapılmaktadır (s. 184).
b. Su Tornası: …su
kuvvetiyle dönen tornalar sayesinde oyularak hamur tekneleri ve yağ kavanaları
yapılır. Bu kaplara «çekme» adı verilir. Yağ
kavanalarına bölgede kavran da denilmektedir.
4. Dizme-çatma tekniği: …su kufaları (kova),
süt, yoğurt, ayran külekleri, yayıklar, yağ külekleri ile ineklere yiyecek ve
su verilen kerdeller (külekler) yapılmaktadır (s. 185).
Dizme ve çatma tekniğinde yapılan kapların
tahtaları ladinin yanı sıra göknar ağacından da elde edilir.
Kapların çapma göre, ortadan ikiye ayrılan
fındık dallarından yapılan ve mahallinde «fındık çubuğu» denilen bir çeşit çıta
çemberler «kuşak» oluşturulur. …tahtalar bu çatıya dizilir.
Kapların gövdesini tutan her kuşağın iki
ucu kertikler (kertük-kozak) sayesinde bir birine bağlanır (s. 186).
Dizme-çatma tekniğinde yapılan kaplar:
Yal külekleri: İneklere yem ve su vermek
için ve bölgede çok kullanılırlar.
Süt, Peynir, Yoğurt, Ayran külekleri
Yayıklar: 120-130 cm. boyunda, çaplan 40-35
cm’dir. Dip kısımları geniş üst kısımları biraz daha dardır. Üçer çubukla dip,
gövde; omuz ve baş kısımlarından kuşaklanırlar. Gövde üzerinde kapağı bulunur.
Bölgede, yayık baş ve dip kısımlarındaki saplarından asılarak çalkalanır.
Turşu küpleri: 100 cm. yüksekliğinde, 40-35
cm, çapında ağız kısımları biraz dar olarak yapılırlar.
Yağ külekleri: Değişik büyüklükte ve
biçimde yapılırlar. Çoğunlukla kapaklıdırlar.
Ayran külekleri: Bölgede «sivri külek»
denilen tarla ve bahçeye giderken ayran koyulan kaplardır (s. 187).
Su kufaları (kovaları): Kufalar evlere çeşmeden sırtta su taşımak için yapılırlardı.
Saplarına bağlanan bir bağla sırta alınıp öyle
taşınırlar.
Kullanım alanları azalan kapların yok
olmaması için yapımcılar Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenmelidirler (s.
188).
---
Karpuz, Haşim. (1986), Doğu Karadeniz Bölgesinde Ahşap Kap Yapımı, Türk Folkloru Belleten
1986/1, İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder