13 Ağustos 2018 Pazartesi

Avrupa Birliği'nin Karadeniz Bölgesi Politikası


Haydar Efe - Avrupa Birliği'nin Karadeniz Bölgesi Politikası
Bulgaristan ve Romanya’nın AB’ye girmesinden sonra, Karadeniz Bölgesi Avrupa Birliği için daha önemli hale geldi.
…bu bölgedeki enerji ve ulaşım yolları AB’nin enerji güvenliği açısından çok önemlidir. Bundan başka, Avrupa Birliği ile bölge ülkeleri arasında önemli ticari ve ekonomik ilişkiler vardır.

1990’ların başından beri bölge ülkeleriyle temasa geçen Avrupa Birliği, özellikle TACIS programıyla, bölgenin ekonomik ve siyasi dönüşümünü sağlayacak pek çok projeye destek olmuştur.

AB’nin Karadeniz Bölgesi’ne yönelik politikaları içinde “Avrupa Komşuluk Politikası”(2004),“ Karadeniz Sinerjisi”(2007) “Doğu Komşuluğu”(2009) politikaları öne çıkmaktadır.

Transdinyester, Abhazya, Güney Osetya ve Dağlık Karabağ sorunlarının hiçbirine çözüm bulunamamıştır ve bu çatışmalar bölgede terörizm, yasadışı göç ve suç oranlarını artırmaktadır.

Avrupa Birliği, Karadeniz Bölgesi’nde Türkiye öncülüğünde 1992 yılında kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ) ile olan ilişkilerine özel önem vermektedir.

AB’nin gazının %50’sini petrolünün %30’unu sağlayan Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa Birliği’nin bu konudaki en yakın ortakları aynı dertten mustarip olan Karadeniz Bölgesi’ndeki ülkelerdir.

Efe, Haydar. (2012), Avrupa Birliği'nin Karadeniz Bölgesi Politikası, Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, Sayı: 16 (s. 53-63)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder