13 Ağustos 2018 Pazartesi

Doğu Karadeniz Bölgesinin Toplumsal Cinsiyet Rejimi ve Kadınların Toplumsal Konumları


Elif Gazioğlu - Doğu Karadeniz Bölgesinin Toplumsal Cinsiyet Rejimi ve Kadınların Toplumsal Konumları

Çalışma, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki toplumsal cinsiyet rejimini analiz etmektedir.

"toplumsal cinsiyet", toplumsal olarak inşa edilen ve bu iki cinse atfedilen davranış kalıpları ve rollere işaret eder.

Özellikle kıyı şeridindeki illerde kadınlar bölgenin coğrafi ve iklimsel koşullarının getirdiği yükü bir çay sepeti gibi sırtında taşımaktadır.

Türkiye, kadın okur-yazarlığı konusunda OECD ülkeleri arasında son sırada, benzer sosyo-ekonomik göstergelere sahip birçok ülkenin de gerisindedir (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2008: 10) (s. 99).

AB ülkelerinde % 60 olan kadınların işgücüne katılım oranı Türkiye’de % 29,8’dir. OECD’nin (2011) raporlarında ise Türkiye’nin, üye ülkeler arasında en yüksek ücretsiz çalışan kadın oranına sahip ülkelerden olduğu tespit edilmiştir (s. 102).

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane il grubu, % 44’lük oran ile kadınların çalışma hayatına katıldığı bölgeler sıralamasında ikinci sırada gelmektedir.
…aynı bölge, kadınların tarım dışı işgücüne katılma oranları söz konusu olduğunda %17’lik bir orana düşmektedir.
Türkiye'de istihdam edilen nüfusun % 25,5'i tarımda çalışırken, bu oran Doğu Karadeniz'de % 54'e yükselmektedir (s. 103).

Doğu Karadeniz’de, evli ya da bir beraberliği olan kadınların % 38'i hayatının herhangi bir döneminde eşinden şiddet görmüştür (s. 104).

---
Gazioğlu, Elif. (2014), Doğu Karadeniz Bölgesinin Toplumsal Cinsiyet Rejimi ve Kadınların Toplumsal Konumları, Karadeniz Araştırmaları Dergisi, Sayı: 40 (s. 95-108)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder