3 Mayıs 2019 Cuma

Süleyman Kazmaz - Köylü ile Baş başa I


Süleyman Kazmaz
Köylü ile Başbaşa I
Ankara Radyosunda Köyün Saatinde Maarif Vekaleti Adına Yapılan Konuşmalar
Maarif Basımevi, İstanbul 1955 (59 sayfa)

Okula Devamsızlık (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Oğlunu tarla işlerinden bahane okula göndermeyen Mehmet Ağa ile Öğretmen arasında geçen diyalogla eğitimin önemi anlatılıyor.

Kız Çocuklarının Okula Verilmesi (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
“Kızlara okul-okumak ne lazım” diyen Mehmet Ağa ile konuşan Öğretmen, okumuş kadınların aileye ve topluma katkılarının ne derece yüksek olduğunu anlatır.

Aile Milletin Temelidir (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Aile kopmaz bir bağdır. Aile içi iş bölümü; herkese bir iş düşer, herkes çalışır ele ele vererek evi yaşatırlar. Aile içindeki bağ, topluma sirayet edince “millet” oluruz. Aile çocuk yetiştirir millet için.

Atatürk (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Ülkenin kurtarıcısı olarak Atatürk anlatılıyor. Atatürk’ün Türkiye’nin çağdaşlaşması için verdiği çabanın altı çiziliyor. İnkılaplar, Atatürk’ün mirası olarak sahip çıkılması gereken ilkeler olarak ele alınıyor.

Millet (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Milleti bir araya getiren, bir arada tutan temel olarak “dil” üzerinde duruluyor. Milletin dil, tarihi ve kültürünü öğrenmek için eğitime duyulan ihtiyaca atıf yapılıyor.

Karacaoğlan (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Milletin büyüklüğü yetiştirdiği büyük adamlarla ölçülür.

Çeşme (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Yalaktan su içen çocukları gören Öğretmen, içme suyu kaynaklarının temizliğinin insan sağlığı açısından öneminden söz ediyor. İhtiyaç duyulan yere çeşme yaptırarak sağlıksız koşulların önüne geçilmesi gerektiğinin üzerinde duruyor.

Köy Odası ve Kitap (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Köylülerin buluşma yeri olan köy odalarından söz ediliyor. Mehmet Ağa önemsiz konulardan söz ediyor. Daha sonra Öğretmen okuduğu kitaptan söz ediyor. Kitapla ilgili olarak işittikleri Mehmet Ağa’nın ilgisini çekiyor ve okumanın öneminin farkına varıyor. Köy odasında kitap olsa, okuma bilenler okur, bilmeyenler de dinler.

Kan Davası (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Kan davası yüzünden genç yaşta dul kalan bir kadının hikâyesinden söz ediyor Öğretmen. Kin güderek hem kendi hayatını hem de başka hayatları karartan töre cinayetlerinin aleyhine olarak yasalara güvenmek gerektiğine vurgu yapılıyor.

Devlet (Öğretmen ile Mehmet Ağa)
Köye Vali gelecekmiş. Vali devletin bir mümessilidir. Devlet ne demektir? Milyonlarca insandan oluşan birliktir. Devleti için gerekli olan yasalar sayesinde insanların birbirlerinin hakkına saygı duymayı öğrenir (?). Milletten olan herksin devlet içinde bir vazifesi vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder