13 Mart 2013 Çarşamba

Thomas De Quincey – Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet


Thomas De Quincey – Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet

Cehennem Ateşi Kulübü

Erdemi Ortadan Kaldırma Derneği

Cinayet Konusunu İyi Bilenler Derneği

“…zevkin istedikleriyle suçun istedikleri aynı şey olmuş.” Lactantius

…bir cinayet işlenirken orada bulunmak bile bir insana suç ortaklığı yüklüyorsa; cinayeti sadece seyretmek bile bizi onu işleyenle aynı suça ortak ediyorsa, bundan zorunlu olarak şu sonuç çıkar: arenalarda işlenen bu cinayetlerde, öldürücü vuruşu yapan el, hiçbir şey yapmadan onu seyredenin elinden daha fazla kana bulanmış değildir. (s. 7)

Bir adam kendisine filozof diyorsa ve buna karşın hiç canına kastedilmemişse, kafasının bomboş olduğu konusunda içiniz rahat olabilir. (s. 18)

Des Cartes

Kant

Spinoza

Locke

…ben cinayet sanatında virtüözüm ama işin ayrıntılarında biraz tekniğimi geliştirmek arzusundayım ve senin boğazının o geniş yüzeyine tutuldum, onun müşterisi olmaya kararlıyım. (s. 34)

“Aklın en soylu işlevlerinden birinin, bu dünyadan çekip gitme zamanının gelip gelmediğini bilmek” olduğunu söylüyordu (Aurelius). Hiçbir tür bilgi böyle bir bilgiden daha ender olmadığına göre, insanlara böyle az bulunur bir bilgiyi karşılıksız olarak ve kendisi için hiç de küçük olmayan tehlikeleri göze alarak vermeye girişen kişi herhalde son derece insansever biri olmalıdır. (s. 37)

…cinayet işlemeye uygun insan türü,
Öldürülecek kişi (…) …bunun iyi bir insan olması gerektiği sanırım açıkça bellidir, (s. 39)

“Ben biley taşının yaptığını yapacağım, demiri keskinleştirme gücü olan, kendisinin ise kesme şansı olmayan.” Horatius

İnsan bir cinayetle karşılaşınca, gözlerini, kulaklarını ve anlama yetisini pantolon cebine koymak zorunda değildir. Düpedüz koma halinde değilse, sanırım, beğeni açısından bir cinayetin öbüründen daha iyi veya kötü olduğunu görmesi gerekir. (s. 45)

…öldürülmeye en elverişli insan bir dosttur. (s. 69)

Hayat boyu sürecek ciddi sonuçlar bazen ne denli önemsiz rastlantılara bağlı oluyor. (s. 72)

Şiddete yatkın insanlar, hem aşırı kendini beğenmiş olduklarından hem de gerekli alışkanlıkları edinemediklerinden, özellikle bu tür uğraşların istediği nitelikleri taşımazlar. (s. 85)

Türkçeleştiren: İsmet Birkan
Ayraç Yayınları, Ekim 1998, Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder