11 Mart 2013 Pazartesi

Israel Shahak – Yahudi Dini Yahudi Tarihi


Israel Shahak – Yahudi Dini Yahudi Tarihi

Hemen yanı başında kanlar içinde yatıyor olsa da eğer Yahudi değilse ona asla el uzatıp yardım etmez, arkasına dönmeden yoluna devam eder. En dindarı dahi bunu meşrulaştırmak için Talmud’dan yasa öne sürebilir.

Yahudi ve Gentile

Anti-Semitizm tartışılabiliyorsa neden Gentile diye tanımlanan Yahudi olmayanlara karşı olan düşmanlıktan hiç söz edilemiyor?

Demokrasisi olmayan bir devlettir bugünkü İsrail. Bugünkü İsrail’de yerleşim, çalışma ve yasalar karşısında Yahudi olanlarla olmayanlar eşit değildir. Yahudi olmayan birisi asla bu topraklarda çalışma, çalıştırma için mülk edinemez. Ev dahi alamaz.

Tüm Yahudilerin ortak paydalarından bir diğeri de vaat edilmiş topraklar düşüncesidir. Şu zamanki gücüyle bunu gerçekleştirmekten uzak olan İsrail devletinin bu ülküsünü asla yitirmeyeceği, aktif siyasetteki siyasal partilerince bile dile getirilmektedir.

Geleneksel Yahudi toplum-devlet ilişkisi Platon’un Yasalar adlı kitabından (942a/b) Popper’ın Açık Toplum ve Düşmanları adlı çalışmasında alıntılayıp açık toplum için tehdit olarak belirttiği rejimi özetleyen sözleriyle birebir örtüşmektedir. Birey, toplum içinde kendine ait hiçbir düşünceyi üretememelidir. Tamamen devlet ne çerçeve çizmişse onun içinde kalmalıdır.

Talmud’daki hoşgörüsüzlük günümüze dek varlığını muhafaza etmiştir. İsa’nın cehennemde yanıyor olduğunu vazeden Talmud, İncil’in yakılmasını emretmektedir.

Gentile için lanet okumak yüzyıllardır devam eden bir fanatizm.

Maimonides’in “Kafası Karışıklar İçin Rehber” isimli kitabı günümüzde bile sıklıkla başvurulan, okunana bir kitap ancak bir tek kişi bu metni Hıristiyan ve zencileri lanetlemekten geri kalmadığı halde, eleştirmemiştir bile.
Aynı kitapta Türkler için (Moğol ırkı) şöyle bir tanım yapılıyor; onların maymundan farkı maymuna kıyasla görüntülerinin insana daha fazla benziyor olmalarıdır.

İsrail devletinin ordusu dahil tüm erk alanlarında ciddi bir etkileme gücüne sahip fanatik bir kol olan Hassidizm hareketinin başlıca kitabı olan Hayanya’da, Yahudi olmayan tüm insanlardan “içlerinde mutlak anlamda hiçbir iyi şey bulunmayan” şeytani yaratıklar ifadesi yer almaktadır. Varolan tüm canlılar sadece ve sadece Yahudiler için varedilmiştir. Buber ve Yehezkel Kaufman bu çizgidedir. 

Türkçeleştiren: Ahmet Emin Dağ
Anka Yayınları, 3. Baskı, Temmuz 2004

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder