11 Şubat 2019 Pazartesi

Trabzon Mutfağı


Trabzon Mutfağı

Ed. İsmail Kansız, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları

Karalahana Çorbası

Zilbiyat
Mısır unu, ayran / yoğurt, tereyağı, tuz
Kaynar suya mısır unu ve tereyağı ilave edilir. Kıvamı yoğunlaşıncaya dek kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. 10-15 dakika pişirildikten sonra yoğurt veya ayranla birlikte servis edilir (s. 18).

Karalahana sarması

Turşu kavurması
Soğan dilimlenir ve yağda kavrulur. Bunun üzerine fasulye turşusu ilave edilip kısık ateşte pişirilir.

Tomari tavası
Irmak kenarlarında, rutubetli yerleri seven bu bitkinin yaprakları değil, taze gövdeleri yemek yapımında kullanılır.
Tomari ayıklanıp yıkanır. Doğrandıktan sonra soğan, maydanoz, nane, tuz ve biberle birlikte yoğrulur. Bunlara yumurta da ilave edilir. Hamur haline gelen malzeme kızgın yağda pişirilir. Bir tarafı piştikten sonra tavada ters çevrilerek diğer tarafı da pişirilir. Sıcakken servis edilir.

Hamsili pilav
Pilav için gerekli malzeme hazırlanır. Pilav için isteğe bağlı olarak soğan, kuş üzümü, çam fıstığı gibi malzemeler de kullanılabilir. Pilavda kullanılacak olan hamsiler de kılçıklarından ayıklanarak hazırlanır.
Yuvarlak bir tepsiye hamsiler bütün zemini kaplayacak şekilde dizilir. Pişmiş olan pilav hamsilerin üzerine yerleştirilir. Pilavın üzeri yine hamsilerin yan yana dizilmek suretiyle kapatılır. Kısık ateşte fırında pişirilir.

Hamsili pide, ızgara, ekmek, kaygana, sebzeli hamsi…

Zirihta

Kabak tatlısı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder