Bir
Yemek Sosyolojisi Denemesi Örneği Olarak Trabzon/Akçaabat Mutfağı, Adem Sağır (s. 493-502)
Kırsal yaşamda yemek
alışkanlıkları günün geçirilmesine dönüktür. Sadece kışlık yiyecek ihtiyacı
nedeniyle planlama ve saklama söz konusudur.
Yemek yeme, modernleşmeyle
birlikte estetik biçim kazanmaya başlamıştır. Geleneksel sofra düzeni estetik
ve hijyen eleştirileriyle bozulmuştur.
Gurbetçilere memleketten
yağ, peynir, turşu ve ekmek gönderilir.
Mart Dokuzu yazın
başlangıcıdır ve bununla ilgili uygulamalarda temizlik dikkat çeker. Evleri
süpürmek, puardan su alıp eve su serpmek / istavroz…
Eve getirilen koç, ayağını
eşikten geçirirken hangi ayağını ev içine bastığına dikkat edilir, sağ ayak
uğur, sol ayak uğursuzluk addedilir.
Kalandar sofrası,
…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder