Osman Coşkun, Yöremiz İkizdere
Gebze Gürdere
Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yayını, 2000
(Yemek)
Çimili: Pazı yaprağı, patates, soğan ve yağ karışımı susuz yemek
Pitoli: Fasulye, süt ve su karışımı çorba (s. 5)
Hupuş:
Taze fasulye tele dizilip kurutulur. Tencerede su ile haşlanır. Suyu dökülür.
Fasulyeler patates, yağ ve soğan ile karıştırılıp su ilave edilir.
Kavruk:
Arpa kavrulup un haline getirilir. Bal ile karıştırılıp top biçimi verilir (bir
çeşit halva)
Hasifte:
Kavrulmuş arpa ununa tereyağı eritilip dökülür.
Pazariça:
Fasulye kaynatılıp suyu dökülür. Fasulyelere mısır unu, tereyağı, su ve bolca
biber ilave edilir s. 6).
Ekmek
Çeşitleri
Mirolata
ekmeği: İç yağı, soğan, pırasa yaprağı, su ile karıştırılıp pişirilir (un
nerede?).
Furnuko
ekmeği: Mısır taneleri sacda kavrulduktan sonra un haline getirilir. Pişirilen
ekmek ile taze yoğurt yenmesi çok nefis olur.
Kabak
çiviti ekmeği: Kabak çekirdeği ile mısır taneleri kavrulur karıştırılıp un
yapılır ve elenir.
Külur
ekmeği: Tohumu (?) kurutulur ve un yapılır.
Yarama
ekmeği: Suda haşlanmış patates ezme yapılır, soğan, iç yağı, mısır unu
karıştırılıp ekmek haline getirilir.
Hapsi
ekmeği: Mısır unu, hamsi, soğan, pırasa ve nane karıştırılıp pişirilir.
Kara
ağaç ekmeği: Kara ağaç kabuğu yumuşak olduğu için tercih edilir. Kabuklar
öğütülür. Mısır unu ilave edilir. Hamur haline getirilip pişirilir (çok seyrek
olarak yapılırmış).
Ballı
ekmek: Soya fasulyesi unuyla mısır unu karıştırılarak yapılır (s. 6).
Çocuk oyunları
Enkur
menkur: körebe
Kalaviluk:
Evcilik oyunu
Tusebe:
Saklambaç oyunu
Tombilis:
Küçük taşlar üst üste dizilir, sonra bunlar taş atmak suretiyle yıkılır (s. 6).
Hekimlik
Bal
tutması: Tuzlu yoğurt içerek tansiyon dengelenir.
Bitlenme:
Kaynatılmış kül suyuyla kişi ve giysileri yıkanır.
İçten
incinme (çotek): Bal ile tuz karıştırılarak ağrıyan yerin üzerine sürülür.
İltihap
ve çıban: Sakız ağacının zifti yaranın üzerine kapatılır.
Kesik
yaralar: Bal kaynatılıp soğumaya bırakılır, sıcaklığı dayanılabilir dereceye
inince, lahana yaprağının üzerine konularak yaranın üzerine kapatılır.
Sarılık:
Alnın üst kısmı ile kafanın arka kısmı jiletle çizilir. Ezilen sarımsak çizilen
yere konur.
Uyuz:
Lapaza otunun kökleri kaynatılıp uyuzdan dolayı kaşınan yerlere sürülür.
Yanıklar:
Damar yaprağının zarı alınarak yaranın üzerine kapatılır (s. 8).
Gağuz:
Kurutulmuş hayvan kafası, nazara karşı kullanılır
Teskere:
Malı çalınan, kaybeden kişi cami cemaatiyle birlikte eşyayı alan kişinin
gıyabında beddua eder. Bu toplantıya teskere denir (s. 11).
Meeleye
gitmek (Akşam toplantıları): Daha ziyade kış gecelerinde köylüler bir evde
toplanıp günlük işlerinden söz eder, sohbet ortamı mani, türkülerle şenlenir.
Kadınların toplantılarında dedikodu yapılır. Gelin-kaynana arası şikayetler
konuşulur. Bu toplantılarda koliva ve paputa yenir (s. 13).
Koru
bozmak: Köy ihtiyar heyeti tarafından bir mera veya tarlaya konulan yasağın
kaldırılması.
Koncala:
Aralık ayının son altı günü ile Ocak ayının ilk altı gününe denir. Bu günlerde
çok kar yağar, gece dışarıda durulması iyi tutulmaz (s. 14).
Aştali:
Domuz korkutmak için bahçelere konulan korkuluk
Ayaçi:
Arabulucu
Çaçuka:
Çekirge
Çapili:
Elde taşınabilecek ölçüde bağlanmış kesilmiş ot bağı
Çeneçi:
Bal küreği
Çepuk:
Kol sepeti
Çitari:
İbik
Çonoş:
Ahır tavanındaki ahşap ızgara
Çuğunis:
Fazla pişmiş, haşlanmış
Daltaşak:
Çırılçıplak
Ğalaz:
Dolu
Ğezep:
Azap
Hendekuka:
Böğürtlen
Humi:
Kestane ağacının çubuklarıyla yapılan meyve toplama sepeti
İksavis:
Mısır tanelerini havalandırıp tozlarını almak
Kamitra:
Lahana tırtılı
Kiça:
Topal
Koço:
Boğmaca
Kokoçi:
Öcü
Kumancolis:
Çürümeye yüz tutmuş odun
Kupas:
Çömelmek
Külur:
Bezelye
Malatok:
Küçük balyoz
Mamancika:
Oyuncak bebek
Meele:
Mahalle
Mezen
/ Mezende: Şüphe
Nanilis:
Ninni
Palah:
Ayı yavrusu
Perteola:
İneğin doğumdan sonraki ilk sütü
Sevluk:
Aklı kıt
Şaşaf:
Çarşaf
Varya:
Balyoz
…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder