5 Ekim 2023 Perşembe

Klasik Şiirde Kılıç Duası

 

Klasik Şiirde Kılıç Duası

Gülçin Tanrıbuyurdu

 

…çalışmanın konusunu teşkil eden “kılıç duası”, Du‘â’ü’s-seyfî ve’l-Hırzi’l-emânî adıyla dua kitaplarında yer verilen ve ucu çatallı meşhur kılıcı münasebetiyle Hz. Ali’ye atfedilen uzunca, meşhur bir duadır

(duayı) okuyan kişinin yeni doğmuş gibi günahsız olacağına, her gününe kefaret olacağına, kıyamete kadar rahmet içinde bulunacağına, kabir azabından emin ve korkusuz, iki dünya kaygısından uzak olacağına, günahlardan arınıp cehennem ateşinden kurtulacağına ve Hz. Muhammed’in şefaatine kavuşacağına inanılmıştır.

 

Kılıç üzerine yazılan ayetler kılıçların daha keskin olması ve kılıcı kullanan yiğidin kılıç darbelerinden korunması maksadıyladır.

 

Genel itibarıyla kılıç duası olarak adlandırılan, ya kılıç üzerine yazılmasından ya da ezberden okunması ile Allah’ın yardımından medet umulan ayetler aynı zamanda hamâil içine yazılarak boyunda taşınmaktadır. Sözlüklerdeki anlamıyla “kılıç bağı” ya da “kılıç kayışı” ve bir çeşit muskayı karşılayan hamâil, ilk anlamıyla söz konusu duanın kılıç sembolüyle terimleşmiş şekline uygunluk gösterirken ayetlerin muska olarak boyna asılmasıyla da kişiyi karşısındaki düşman ne kadar güçlü olursa olsun onun saldırılarından korumakta ve yenilmez kılmaktadır.

Tanrıbuyurdu, Gülçin (2012), Klasik Şiirde Kılıç Duası, Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, Sayı: 9, s. 139-166

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder