17 Ağustos 2017 Perşembe

Meslekî Tükenmişlik İle Dindarlık Eğilimi Arasındaki İlişki Üzerine Ampirik Bir Araştırma

Abdullah Dağcı & Saffet Kartopu - Meslekî Tükenmişlik İle Dindarlık Eğilimi Arasındaki İlişki Üzerine Ampirik Bir Araştırma

(Zayıf bir makale, mesleki tükenmişlik olgusu tanımlanmış fakat bu kavramla dindarlık eğilimi arasındaki ilişki faslında durum tespitinden öteye geçilememiştir. İsterdik ki neden-sonuç ilişkisi kurulsun…)

Meslekî tükenmişlik iş stresine yönelik güdüsel, duygusal, tutumsal ve davranışsal değişiklikleri oluşturan tüm durumların toplamıdır.
Bir kuruluştaki sosyal ortamın yapılan işteki uyuma etki etmediğinde ve öz yeterlik eksikliği hissedildiğinde tükenmişlik meydana gelir.
…tükenmişlik, yoğun duygusal isteklere maruz kalan ve işi gereği diğer insanlarla yüz yüze çalışmak durumunda olan kişilerde görülen fiziksel ve duygusal bitkinlik, sürekli yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının yapılan işe, hayata ve diğer insanlara karşı olumsuz tutumlara yansıması ile oluşan bir durumdur. (s. 367)

…genel olarak bütün dinler, bireyler ve toplumlar için ahlaken iyi ve kişisel olarak tatmin edici bir hayatı kolaylaştıran pozitif davranışlar, ilkeler ve öğretilere sahiptir.
Sosyal bilimlerden olan psikolojide ve sosyolojide, dinin daha çok işlevsel boyutu ele alınır.

Ampirik bir araştırma olan bu çalışma sunulan hipotezler doğrultusunda dindarlık eğilimi ve meslekî tükenmişlik arasındaki ilişkiyi istatistiksel teknikler kullanılarak tespit etmeyi amaçlamıştır.

Meslekî Tükenmişlik İle Dindarlık Eğilimi Arasındaki İlişki Üzerine Ampirik Bir Araştırma (s. 365-383),
Turkish Studies, Cilt 9, sayı 8, 2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder