25 Nisan 2018 Çarşamba

Samsun' da Geleneksel Unlu Mamuller


Münir Anıl - Samsun'da Geleneksel Unlu Mamuller

Samsun ilimizde de geleneksel birçok ürün bulunmaktadır. Samsun simidi, Samsun pidesi, Samsun/Bafra nokulu ve Samsun/Çarşamba kıvratması gibi…

Simidin, pidenin, nokulun ve kıvratmanın yapılış sistemleri birbirlerinden farklı olmasına karşın temelinde ana hammadde olarak un bulunmaktadır.

Kıvratma
Samsun' un güzel ilçesi Çarşamba' da yaygın halde üretilen kıvratmanın 100 yılı aşkın bir tarihi geçmişi bulunmaktadır. Yoğun olarak dini bayramlar öncesi hazır edilip bayram tebriği için gelen misafirlere ikram edilen bir tatlıdır.

Kıvratma orijinalinde kuru olarak tüketilir. İsteyenler şerbet hazırlayıp kıvratmanın üzerine dökerek baklava gibi tüketebilirler (s. 304).

Nokul
Samsun'un diğer bir güzel ilçesi olan Bafra' da yaygın halde üretilen nokulun tarihi oldukça eskidir.

Yufkanın inceliği nokulun lezzeti ile doğru orantılıdır. Bu açıdan nokul için yufkalar olabildiğince ince açılmalıdır. Açılan yufkalara margarin ve sıvı yağ karışımı bir fırça yardımıyla sürülür. Daha sonra yağ karışımı sürülmüş yufkaların üzerine dövülmüş ceviz, kuru üzüm ve toz şeker karışımından serpilir. Yufkalar el yardımıyla rulo haline getirilerek 10 cm aralıklarla kesilir. Kesilen bu parçaların üzerine iyice çırpılmış yumurtadan sürülür.

Pide
Pide, bir kısım hammaddelerin (pide içi dediğimiz hammaddeler) tüketicilerin tercihlerine göre değişiklik arz ettiği, hamurunun kıvamı için tam bir maharet isteyen (…) alevi çok iyi dengelenmiş meşe odununun ateşiyle pişme kıvamının ve pişme usûllerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir.

1 porsiyon Bafra pidesi 70-75 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olup, üstü kapalıdır. Pişirildikten sonra tereyağ ile yağlanan Bafra pidesi 6 eşit parçaya kesilmesiyle (yaklaşık 12-13 cm uzunluğunda) servis edilir. Bafra pidesinin yapımında tereyağı kullanılmaktadır. Diğer pidelerde eritilmiş margarin hamurun üstüne fırça ile sürülmektedir.

Terme pidesinin boyutları bir porsiyon için 40-70-80 cm. uzunluğunda, 15 cm. genişliğindedir. Terme pidesini diğer pidelerden ayırt edici özelliği açık olarak pişirilmesi, iç malzemesinin bol katılması, hamurun kenarlarının tam olarak kapatılmadan hafifçe içe doğru kıvrılması sayılabilir.

Simit
Samsun Simitini diğer yerlerde yapılan simitten ayıran bazı bariz özellikleri vardır. Hamurunun yarı sert, mayasının olabildiğince az, mayalama/fermantasyonunun kısa olması, pekmez olarak genellikle dut pekmezinin ve üretimde bol susam kullanılması Samsun Simitini diğer yerlerde yapılan simitlerden ayırmaktadır.

---
Anıl, Münir. (2011), “Samsun'da Geleneksel Unlu Mamuller,” Samsun Sempozyumu 13-16 Ekim Samsun, Bildiriler Kitabı, Cilt: 3, s. 304-307, Samsun 2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder