26 Kasım 2013 Salı

Psikiyatri ve Mitos

Kriton Dinçmen - Psikiyatri ve Mitos

Analitik psikolojiye göre ruh Animus/anima ve Psyche/psike olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

Psike kavramı gerek bilinçli gerekse bilinçdışı olarak işlev gösteren ruhsal süreçlerin tümünü, anima ise ancak “kişilik” olarak tanımlayabileceğimiz ayrışmamış bir işlev kompleksini ifade eder.

Aynı ekole göre kişilik de iki kısımdan oluşur: Birincisi bizim içsel duyuş tarzımızı anlatan “içsel kişilik” kısmı ki, buna da anima adı verilmektedir. İkincisi ise dış davranışımızı dış karakterimizi oluşturan dışsal kişilik kısmıdır. Buna da persona adı verilmiştir.

Ego’nun gerek geçmişteki süreçlerden toplanmış muazzam bir imaj yığınından, gerekse dıştan duyu fonksiyonları kanalı ile nakledilmiş uyarıların kayıt imajlarından ve bu iki gurubun karşılıklı etkilenmelerinden oluştuğunu görmekteyiz.

Jung’a göre bilinçdışı
a) Görece daha yüzeysel olan ve kişisel varoluşun unutulmuş, itilmiş, yüceltme yolu ile algılanmış, duyulmuş, düşünülmüş, yaşanmış tüm materyallerini kapsayan personel/kişisel bilinçdışı ile
b) Personel bilinçdışının çok daha derinlerinde bulunan ve kişisel olarak elde edilmemiş biçimde, insanlığın ortak mirası olarak kuşaktan kuşağa geçen ruhsal işlev ürünlerinin birikmiş olduğu ortak bilinçdışından oluşur.

Ortak bilinçdışı kendisini mitoloji öyküler, semboller, imajlar, arketipler ve mandalalarda gösterir.
Arketipleri kişinin bilinçdışında bulunan ve onun dünyayı kavrama tarzını düzenleyen ve tüm insanlığın yaşam deneyimlerinden ortaya çıkan kişiye miras kalan bir düşünce modeli olarak özetleyebiliriz.

Medeia
Bir kadının bilinçdışı olarak öz çocuğuna karşı nefret duygusu ve öldürme isteğine medeia kompleksi denir. Kocasıyla geçinemeyen kadınlarda daha sık görülür.

Narsizm
Kişinin kendine aşık olması şeklinde özetlenebilir. Ağır bir patolojik bozukluktur.

Sisyphos
Saçma, absürd kavramını simgeler

Eti Yayınları, 2. Baskı, Eylül 1997


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder