21 Nisan 2014 Pazartesi

Savinien Cyrano de Bergerac – Öteki Dünya

Savinien Cyrano de Bergerac – Öteki Dünya
Ay Devletleri ve İmparatorlukları

Yazar bu metinde, hayal ettiği toplumu örneklemek için Ay’da yaşayan bir uygarlığı ziyaret eder. Burada kurguladığı/hayal ettiği teknoloji, yaşadığı dönem dikkate alınırsa oldukça zihin açıcıdır.
Ay’da, hayatın her alanında tam anlamıyla özgürlük hâkimdir. Eğitim ve teknoloji çok ileri seviyededir.
Lukianos, 2. yüzyılda Alethes Historia adlı bir eser yazdı. Cyrano bu eserden hayli etkilenmiş görünür. Lukianos’un anlatısında Herkül Sütunlarını geçerek okyanusa açılan ve okyanusun karşı kıyılarını bulmayı hedefleyen bir gurup maceracıyı anlatır. Denizciler, 80 günlük yolculuğun sonunda Herakles ve Dionysos’un adasında ulaşırlar. Irmaklarından şarap akan bu adada dinlenip tekrar yola koyulurlar. Fırtınaya yakalanıp göğe yükselirler. Karaya oturduklarında Ay’da olduklarını öğrenirler. Eserin devamında Ay ülkesinin insanlarının olağan dışı yaşantısından söz eder.
Cyrano’nun tasvir ettiği uzay araçları ve teknolojileri 18 yüzyılın sonlarından itibaren gerçekleşmeye başladı. (s. 7-16)

---

…beni Ay’a ulaştıracak çarelerle hayallerimi coşturdum.
Gövdemin etrafına içlerine çiy doldurduğum bir sürü küçük şişecik bağlamıştım, güneşin çiyleri çeken ısısı beni de o kadar yukarı kaldırdı ki sonunda kendimi en yüksek bulutların da üstünde buluverdim.

…bu mekân Yeryüzü Cenneti, üstüne düştüğüm ağaç da Hayat Ağacı… (s. 28)

Gençliğimin parladığını, yüzümün canlandığını, yavaş yavaş kanımın ısınmaya başladığını hissettim, (s. 30)

Savinien Cyrano de Bergerac (1619-1655)
Felsefeye meraklı, bohem ve özgürlükçü biridir. Eleştirel anlatı/felsefi hikâye geleneğinin öncülerinden biri olarak kabul edilebilir.

Türkçeleştiren: Mustafa Demirkıran
Yapı Kredi Yayınları

Nisan 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder