27 Şubat 2018 Salı

Rusların Samsun'u Bombardımanı (1915)


Osman Köse - Rusların Samsun’u Bombardımanı (1915)

Rus gemiler tarafından (…) ilk bombardımanın 10 Haziran (1915), …bombardımanda Samsun şehri merkezindeki çeşitli noktalar ve liman ile açıklarında seyir halinde olan küçük ve orta büyüklükteki ticaret gemileri hedef olarak seçilmiştir (s. 97).

Temmuz ayındaki bu saldırıda hedef olarak Belediyeye ait iskeleler, Hançerli mahallesi, Rum mahallesi, Ermeni mahallesi, Buğday pazarı ve liman civarında demirli yük gemileri seçilmiştir (s. 99).

Çarşamba
Temmuz ayında (Rus) bombardımanında Çarşamba kazası önlerinde demirli veya seyir halinde bulunan erzak yükü taşıyan küçük tonajlı gemileri de vurdular. Toplam 18 tane muhtelif cinsteki gemi bombardımana maruz kaldı. Bunların sekiz tanesi Kotra ve 10 tanesi Çırnık türü gemilerdi (s. 101).

Temmuz ayındaki ikinci saldırıda Terme önlerinde bulunan küçük tonajlı gemiler de Rus bombardımanına maruz kaldılar.

10 Haziran 1915’te Samsun’u bombalamaya gelirken, Ünye açıklarında bulunan yük gemilerinde saldırdılar.
Ruslar, yük gemilerine yönelik bu saldırıdan sonra Temmuz ayında Ünye’yi daha kapsamlı olarak bombardımana tuttular (s. 102).

Ruslar en büyük zayiatı Ünye ayıklarında çeşitli noktalarda seyir halinde veya beklemekte olan yük gemilerine saldırarak yaptılar. Toplam 20 gemi bombardımana maruz kaldı.

10 Haziran 1915’teki bombardımanından önce Fatsa açıklarında seyreden ve yük taşıyan küçük tonajlı gemileri bombaladılar.
Fatsa kazasına ikinci Rus saldırısı, 1 Ağustos 1915 yılında oldu. Kuşlar, Fatsa ile birlikte Samsun’a kadar bütün yerleşim birimlerini ve rast geldikleri yük gemilerini bombaladı (s. 103).

---
Köse, Osman. (2007), “Rusların Samsun’u Bombardımanı (1915),” Geçmişten Geleceğe Samsun, Ed. Cevdet Yılmaz, Cilt: 2, (s. 95-112), Samsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder