6 Şubat 2018 Salı

Samsun Ağızları


Mehmet Dursun Erdem - Samsun Ağızları

Samsun ağızları çalışılırken karşılaşılan en önemli sorun örnekleme yapılamamasından kaynaklanmaktadır.

Karadeniz’in demografik yapısı en fazla değişen ili olan Samsun’da her köyde başka bir dil ve kültüre rastlanabilir.

…demografik yapı sebebiyle yan yana köyler arasında bile büyük diyalektolojik farklar tespit edilebilmektedir (s. 637).

Samsun ilinin içerisinde yerli ağız olarak iki ana grup vardır. Bu grubun ilk kısmını Canik dağlarının güneyindeki ilçeler oluşturmaktadır. Kuzeydeki sahil kesimi ise ikinci ana ağız grubu olarak karşımıza çıkar. Ayrıca her iki ağız grubunun içerinde daha çok merkezî yerlerde Kıpçak ağzının ağırlıklı etkilerini görmekteyiz. Oğuz boyu ağızları daha çok dağlık ve merkezi yerleşim birimlerine uzak noktalarda karşımıza çıkar. Canik dağlarının güneyindeki ağızlar kuzeyindeki sahil bölgelerine nazaran kendini daha iyi korumuştur. Ayrıca güneydeki yerleşim birimlerine kuzeydeki kadar göç olmamıştır (s. 638).

Türkiye bir Oğuz boyları ülkesidir (Buran 1999: 90).

XI. yüzyılda Canik sancağında 9 Oğuz boyu iskân hâlindedir. Bunlar; Karkın, Bayındır, Çavuldur (Çavundur), Çepni, Salur, Eymür (Eymir), Ala Yundlu, Yüreğir (Üreğir), İğdir boylarıdır (bk. Sümer 1935:439-454). Bugün Samsun’un Vezirköprü, Kavak, Alaçam, Ladik, Havza, Bafra ilçelerinde Oğuz boyları yaşamaktadır (Gülensoy 1988: 206-207).

Samsun ağızları üzerine bugüne kadar bir yüksek lisans tezi (Erdem 2006) haricinde yapılmış akademik bir çalışma yoktur (s. 639).

Kaynaklar
Buran, Ahmet 1999. “Anadolu (Türkiye Türkçesinin) Ağızlarının Karşılaştırmalı İncelemesi ve Bu Konu İle İlgili Sorunlar”, Ağız Araştırmaları Bilgi Şöleni, TDK Yay, Ankara, s. 89-96.

Gülensoy, Tuncer 1988b. “Karadeniz Ağızlarına Toplu Bir Bakış,” Birinci Tarih Boyunca Karadeniz Kongresi Bildirileri 1986, OMÜ Eğitim Fak. Yay, Samsun, s. 205-209

---
Erdem, Mehmet Dursun. (2006), “Samsun Ağızları,” Geçmişten Geleceğe Samsun, Ed. Cevdet Yılmaz, Cilt: 1, (s. 637-642), Samsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder