27 Şubat 2018 Salı

Samsun İl Nüfusunun Sosyo - Ekonomik Yapısı, Demografik Nitelikleri ve Coğrafi Dağılış Özellikleri


Cevdet Yılmaz - Samsun İl Nüfusunun Sosyo - Ekonomik Yapısı, Demografik Nitelikleri ve Coğrafi Dağılış Özellikleri

Nüfusun dağılışına etki eden faktörler
Fizikî faktörler
Kıyı kuşağı denizin tesiri ile daha yumuşak hava şartlarına sahipken iç kesimlere geçtikçe karasallık artmaktadır. Kıyı ile iç bölgeler arasındaki bu iklim farkı nüfus ve yerleşmenin kıyı kuşağında toplanmasında etkili olmuştur. Samsun ilinde nüfus ve yerleşmenin dağılışında yüzey şekilleri ve bakı faktörünün de etkisi büyüktür. İlde nüfus esas olarak kıyı kuşağında denize bakan hafif eğimli yamaçlar ile delta düzlükleri üzerinde toplanmıştır.

…platolar sahasında toplu yerleşmeler hâkimken, dağlık bölgenin yamaç kısımlarında dağınık yerleşme düzeni görülür (s. 274).

Bafra ve Çarşamba ovalarında da dağınık da dağınık yerleşmelerin görülmesi… (göçmenlerin dağınık olarak yerleştirilmesi gibi tarihsel faktörlerin yanında) sulak alanların geniş yer tutuğu sahalarda göllere komşu kesimlerde taban suyunun yüksek olması, hem tarımsal faaliyeti hem de buna bağlı nüfus dağılışını olumsuz etkilemektedir.

Beşerî faktörler
Göçler / Özellikle Osmanlı İmparatorluğu son dönemlerinde Kafkasya bölgesinden gelen göçmenler ile Cumhuriyet döneminde Balkanlardan gelen mübadillerin devlet eliyle yerleştirilmesi bugün ilde görülen nüfus ve yerleşme kalıbının ana hatlarını ortaya çıkarması bakımından önemlidir (s. 275).

Ekonomi

Üniversite

---
Yılmaz, Cevdet. (2007), “Samsun İl Nüfusunun Sosyo - Ekonomik Yapısı, Demografik Nitelikleri ve Coğrafi Dağılış Özellikleri,” Geçmişten Geleceğe Samsun, Ed. Cevdet Yılmaz, Cilt: 2, (s. 263-287), Samsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder