27 Şubat 2018 Salı

Samsun İlinin Başlıca Coğrafya Özellikleri


Ali Uzun - Samsun İlinin Başlıca Coğrafya Özellikleri

Samsun ili Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz Bölümünde yaklaşık 40051’N - 41044’N enlemleriyle 34054’E - 37°10'E boylamları arasında yer alır.

Samsun ilindeki en eski kayaç grubunu Birinci zaman (Paleozoik) arazileri oluşturur. Çoğunlukla başkalaşmış kayaçlardan oluşan bu birim nispeten dar parçalar halinde ve özellikle Kızılırmak vadisi boyunca yayılış gösterir (s. 318).

Samsun ilinde yayılış gösteren en genç oluşumlar Dördüncü zamana (Kuvaterner) aittir. Çoğunlukla pekişmemiş alüvyonlardan oluşan bu birim kıyıdaki dehalarla güneydeki depresyonların tabanında ve ayrıca dar şeritler halinde akarsu vadileri boyunca yayılış göstermektedir (s. 318).

Güneydeki Depresyon Alanları: Kuzey Anadolu Fay Hattına (KAF ) bağlı olarak, çökme ile meydana gelmiş olan Vezirköprü, Havza ve Lâdik depresyonları, Samsun ilinin güney kesiminde yer alır. Depresyon tabanları genelde ova görünümünde olup, yüksek tarımsal potansiyellere sahiptir. Diğer coğrafi çevre özelliklerinin de insan yaşamasına uygun olması, bu depresyonların hızla nüfuslanmasına ve önemli yerleşmelerin kurulup gelişmesine imkân vermiştir. Nitekim Vezirköprü, Havza ve Lâdik gibi ilçe merkezleri yanında, çok sayıda köy ve kasaba bu çöküntü ovalarında ya da yakın çevresinde kurulmuştur.

Dağlık Alanlar: Samsun ili sınırları içindeki dağlar iki sıra halinde uzanırlar. Bunlardan birincisi, güneydeki depresyonlar ile kıyı arasında uzanan dağlık kuşaktır. Bu dağlara eski “Canik Sancağı”na ya da üzerlerindeki “Canik” yerleşmelerine (bir kırsal yerleşme tipi) atfen Canik dağları da denilmektedir. Kıyı dağları, Üçüncü zamanın ikinci yarısından itibaren, bir taraftan yükselirken, öbür taraftan da akarsularla aşındırılmış ve bugünkü görüntü ortaya çıkmıştır. Genelde yükseklikleri fazla olmayıp, 1000 - 1500 m’ler arasında zirvelere sahiptir. İç bölgelerle kıyı kesimini birbirine bağlayan ulaşım eksenleri bu dağların üzerinden geçer. En önemli geçitlerden biri Samsun - Ankara karayolunun geçtiği Karadağ geçididir.
Samsun yöresinin ikinci dağlık sırasını, Vezirköprü, Havza ve Lâdik depresyonlarını güneyden çevreleyen dağlar oluşturur. Birinci sıradaki dağlardan daha yüksek doruklara sahip olan bu kuşak üzerinde Orta Karadeniz Bölümü’nün en yüksek zirveleri yer alır. Nitekim 2000 m’yi aşan yüksekliği ile Akdağ (2058 m) bu çevrenin en yüksek zirvesini, Kunduz dağı (1783 m) ise ikinci en yüksek noktasını oluşturur.

İklim
Samsun yazları sıcak, kışları ılık geçen ve her mevsim yağış alan Karadeniz ikliminin etkisinde bulunur. Bununla birlikte Samsun’un iklimi, başta toplam yağışlardaki azlık olmak üzere, bazı iklim elemanlarındaki değişmeler nedeniyle doğu ve batı Karadeniz bölümlerinden ayrılır. Örneğin Samsun’da (Orta Karadeniz Bölümü) yıllık toplam yağış miktarı 721,4 mm iken, Zonguldak 1232 mm (Batı Karadeniz Bölümü), Rize’de (Doğu Karadeniz Bölümü) ise 2332,2 mm’dir. Gerek yağış azlığı ve gerdekse artan sıcaklık ve buharlaşma değerleri, Samsun’da yaz aylarının kurak geçmesine sebep olur.
Öte yandan, kıyıdan iç kesimlere doğru gidildikçe ortalama sıcaklıklar düşmekte, nispi nem ve toplam yağış miktarları yükselmektedir. Ancak, kıyı dağları aşılıp, güneydeki çöküntü alanlarına geçildiğinde, yeniden yağış miktarlarında bir azalma dikkati çekmektedir. Bu depresyonlarda denizin etkisi azalmakta, yazlar (kıyıya oranla) biraz daha sıcak ve kurak, kışlar ise belirgin şekilde soğuk geçmektedir (s. 322).

Hidrografik Özellikler
Samsun (…) hidrografik potansiyeli yüksek bir ildir.
Karadeniz'in önemli balıkçılık alanları arasında yer almakta…

Göller: Samsun ili, göl varlığı bakımından zengin sayılır. Nitekim il ve ülke sınırları içinde yer alan doğal ve suni göller (Baraj gölleri), tatlı su kaynakları bakımından oldukça önemli bir potansiyel oluşturur.
İldeki baraj gölleri arasında, Yeşilırmak üzerindeki Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu, Kızılırmak üzerindeki Altınkaya ve Derbent barajları ile Abdal deresi üzerindeki Çakmak barajı öncelikle sayılabilir (s. 323).

…delta kıyılarındaki lagün gölleri geniş alan kaplar…
Bu sebeple, bilhassa Kızılırmak deltasındaki göllere, genel bir ad olmak üzere, “Bafra Balık Gölleri” denilmektedir.

Bu kesimde Uzungöl, Gıcı gölü, Acıgöl, Çernek gölü, Çıman gölü ve Mülk gölü gibi başka göller de vardır.
Bafra Balık Gölleri ve yakın çevresi çok sayıda yerli ve göçmen kuşun barındığı bir kuş cennetidir.
Yeşilırmak deltası göllerinin en büyüğü Simenlik gölüdür.
Balıkçılık ve hasırcılık göle bağlı ekonomik faaliyetlerin başında yer alır (s. 324).

"Geleneksel Lâdik Yayla Şenlikleri çerçevesinde, gölde yelken yarışları yapılmakladır.

Akarsular
Kızılırmak ve Yeşilırmak
Karadeniz dağlarının Kuzey yamaçlarından kaynağını alan ve birbirine yakın mesafelerden denize dökülen çok sayıda kısa boylu akarsu vardır.
Kürtün Çayı, Mert Irmağı, Terme Çayı, Abdal Deresi ve Engiz Çayı

Toprak Özellikleri
Samsun ili topraklarının yaklaşık yarısı (393.830 ha) tarıma elverişlidir. Ancak, tarıma uygun toprakların önemli bir kısmı (67.137 ha) tarım dışı amaçlarla kullanılmaktadır. Tarıma uygun olmayan araziler ise büyük kısmıyla (162.516) ha) tarıma açılmıştır (s. 325).

Doğal Bitki Örtüsü
Samsun yöresi, tarih öncesi dönemlerden beri yerleşmeye açıktır. Bu sebeple, bitki örtüsü büyük kısmıyla doğal görüntüsünü kaybetmiş…
Bafra balık gölleri çevresindeki su basar ormanlar ile Yeşilırmak deltasının kuzeybatısındaki Hacıosman korusunda doğal bitki örtüsü büyük kısmıyla korunmuştur…
…söğüt (Salix sp), ılgın (Tamarix sp) ve hayıt (Vitex sp.) gibi türler dikkati çeker (s. 326)…

Kıyı bölgesinde (…) Karadeniz kıyılarına özgü bir maki vejetasyonu dikkat çeker.
…bu seviyelerde akçaağaç (Acer sp.) dişbudak {Frcvdnus sp.) akasya ( Acacia sp), doğu çınarı (Platanus orientalis) ve kızılçam (Pinus brulia) gibi farklı ağaç türlerine yaygınlıkla rastlanır.
300-350 m’lerden itibaren 1000-1200 m’lere kadar ise gürgen (Carpinus sp.), meşe (Quercus sp.), kavak (Populus sp) ve kayın (Fagus orientalis) gibi genellikle geniş yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar yayılış gösterir. Ancak bu ormanlara 600-700 m’lere kadar yer yer karaçamlar da iştirak eder. Daha yükseklere doğru geniş yapraklı ormanlar yerlerini iğne yapraklılara bırakır.
Özellikle köknar (Abies nordmanniana ssp. bornmullerina) ve sarıçamlardan (Pinus silvestris) oluşan bu ormanların en güzel örneklerine Vezirköprü batısındaki Kunduz dağı çevresinde rastlanır.
bu ormanlarda, geyik üretimi de yapılmaktadır.

Samsun ili için de toprak erozyonu ciddi bir sorundur (s. 327).

Yerleşim Tarihi
Samsun yöresinde ilk yerleşmelerin kuruluşu, Geç Kalkolitik’e kadar geri götürülebilmektedir…
(Samsun’daki en eski yerleşmenin) MÖ. 3500 yıllarında Gaskarlar tarafından kurulduğu belirtilmektedir.

Vadala (1944) Amisos isminin halis yerli ve Asyalı, Amisos’u kuranların da Asyalılar ve muhtemelen Karyalılar olduğunu, asla Miletli ya da Phoceeli (Foça) Yunanlılar olmadığını söylemektedir.
Sümer Atasoy, Amisos’un kuruluşunu dört evreye ayırmaktadır: Birinci evrede (MÖ. 6. yüzyılın başı) Sinope’den (bugünkü Sinop) gelen Miletli bir grup (s. 329) Amisos’u zapt etmiştir. İkinci evrede (MÖ. 6. yüzyılın ilk yarısı) Kapadokyalılar gelip Amisos’a yerleşmiştir. Üçüncü evrede (MÖ. 6. yüzyılın ortası) Amisos'un Kapadokyalı lideri Phokialıların (Koça) Amisos’a yerleşmesine izin vererek şehrin genişlemesine sebep olmuştur. Dördüncü evrede (MÖ. 437) ise, Athenokles liderliğinde Sinope’den gelen bir grup Amisos’a yerleşerek şehrin adını “Peiraieos” olarak değiştirmiştir.
Bugünkü Samsun, 12. Yüzyılın sonlarına doğru (II. Kılıç Arslan zamanı, 1155-1192) Selçuklu Türkleri tarafından, Amisos’un duvarlarına, “bir sapan atımı” ya da “bir yarım ok menzili” mesafede kurulmuştur.
İç bölgelerden gelen mallar burada toplanıyor ve buradan Karadeniz ve Akdeniz limanlarına sevk ediliyordu. Ancak, Samsun’un Selçuklu Türkleri Rumlar kadar tacir değil, harpçı idiler. Bu nedenle menfaatleri müşterek idi (s. 330).

Cumhuriyet döneminde yapılan ilk nüfus sayımında Samsun ili nüfusu 260.868 kişi…

…kırsal kesimdeki köy ve kasabalarda ahşap ve kesme taştan yapılmış geleneksel meskenler az kalmış ta olsalar, dikkati çekmeye devam etmekledirler (s. 330).

tarımsal ürünler
…tahıllar, sebzeler ve endüstri bitkileri. Tahıllardan buğday, mısır, pirinç; sebzelerden lahana, ıspanak, pırasa ve marul; endüstri bitkilerinden ise tütün ve şeker pancarı ekiliş alanları ve üretimleri fazla olan ürünler arasında yer alır (s. 334)

İlde büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılıktan daha önemlidir Büyükbaş hayvanlar arasında sığır ve manda; küçükbaşlar arasında ise koyun ve keçi ön plandadır.

Sanayi
Tekkeköy’deki Karadeniz Bakır İşletmeleri, Azot Sanayii, Çarşamba’daki şeker fabrikası, Samsun’daki yem sanayi, Vezirköprü ve Bafra’daki kereste fabrikaları, yine Bafra’daki Bafay yağ sanayi, Ondokuzmayıs’taki sigara ve Lâdik’teki çimento fabrikaları ildeki önemli sanayi tesisleridir (s. 336).

Turizm
Yaz sezonunun kısa olması, ilde turizm yatırımlarının sınırlı kalmasına sebep olmuş…
Karadeniz kıyıları boyunca, en geniş ve uzun kumsalları Samsun ili kıyılarında bulunmaktadır.
Akdağ'da, geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Mağaralar

Kaplıcalar: Lâdik’teki Hamamayağı ile Havza’daki kaplıcalar şifa bulmak için pek çok insan tarafından ziyaret edilmektedir.

Göğceli Camii / 1205’te ahşap malzemeden yapılmış

---
Uzun, Ali. (2007), “Samsun İlinin Başlıca Coğrafya Özellikleri,” Geçmişten Geleceğe Samsun, Ed. Cevdet Yılmaz, Cilt: 2, (s. 317-341), Samsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder