27 Şubat 2018 Salı

Samsun Yöresi Coğrafya Araştırmaları


Cevdet Yılmaz - Samsun Yöresi Coğrafya Araştırmaları

İnsanın bulunduğu mekândan yararlanası ve onu kendi kontrolü altına alması ise ancak o yeri en iyi şekilde tanıması ile mümkündür. Bir yerin veya bölgenin kalkınması ve orada bulunan insanların refah düzeyinin yükselmesi buna bağlıdır.

Samsun ve yakın çevresi, ülkemizde bilimsel araştırmalar bakımından uzun süre ihmal edilmiş bir yöredir. 19 Mayıs Üniversitesinin kurulması ve özelikle 1990’lı yıllardan itibaren yeterli akademik kadrolara kavuşması sonucu yapılan çalışma sayısı da artmaya başlamıştır (s. 399).

2007 yılı başları itibarıyla, Cumhuriyet döneminde Samsun yöresi ile .ilgili olarak (tespit edebildiğimiz kadarıyla) 7 doktora ve 17 yüksek lisans tezi, 5 kitap, 60 makale, 7 bildiri yayınlanmıştır. Aşağıda Samsun ve yakın çevresi ile ilgili olarak coğrafyacılar tarafından yapılmış ve Türk coğrafya literatüründe yer alan bu çalışmaların, başlıca özellikleri, isimleri ve yer aldıkları kaynaklar yazarların soyadına göre alfabetik sırayla verilmiştir.

---
Yılmaz, Cevdet. (2007), “Samsun Yöresi Coğrafya Araştırmaları,” Geçmişten Geleceğe Samsun, Ed. Cevdet Yılmaz, Cilt: 2, (s. 397-410), Samsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder