8 Haziran 2018 Cuma

Kaynağa Gitmek, Giresun Yöresinde Unutulmuş Bir Deyimin Tarihsel Arka Planı


Mevlüt Kaya - Kaynağa Gitmek, Giresun Yöresinde Unutulmuş Bir Deyimin Tarihsel Arka Planı

“Kaynağa gitmek” Giresun yöresinde yüzyıllarca kullanılmış olan bu kavram, otçu göçü geleneğinin önemini yitirmesine paralel olarak unutulmaya yüz tutmuştur. Kavramın temelinde yatan yaylacılık-hayvancılık-ziraat üçlemesinden doğan aile fertlerinin iş bölümü ve ara zamanlara bağlı rol dağılımının daha iyi anlaşılması için Türk kültüründe şenliklerin, göç ve göçebeliğin tarihsel arka planının incelenmesi gerekmektedir (s. 61).

İnsanlarla toprak arasındaki temel ilişki, bireyin zihnini, yüreğini ve ulusun kimliğini şekillendirmektedir.

Dil ve kültür ayrılmaz bir bütündür; bunlardan birinde yaşanan değişiklik, diğerini de etkilemektedir (s. 62).

Haziran sonu ile Temmuz ortalarına rastlayan otçu göçünde, yayla yolları kalabalık insan kümelerinin kutlamalarının yanı sıra hayvanların çan, kelek ve kor sesleri ile donanırdı (s. 65).

Giresun yöresinde yaylalara yılda üç kısım göç düzenlenmektedir. Birinci göç, “yaz göçü” adını taşımaktadır. Hayvanların göçürüldüğü zamandır. Nisan-Mayıs aylarında…
İkinci göç otçu göçüdür. Yayla sezonunun ortasına rastlamaktadır.
Üçüncü göçe “güz göçü” denilmektedir (s. 66).

Giresun yöresinde kullanılmakta olan “kaynağa gitmek” kavramı, doğrudan doğruya eğlence ile ilişkilidir. Eğlence sürecinde farklı statü ve yaştaki insanların bir araya gelip tanışması, “kaynaşma” olarak kabul edilmiştir. Ayrıca “kaynamak” eylemindeki hareketlilik anlamı da kavramın eğlence ile ilişkisini destekler niteliktedir (s. 69).

---
Kaya, Mevlüt. (2018), “Kaynağa Gitmek, Giresun Yöresinde Unutulmuş Bir Deyimin Tarihsel Arka Planı” SSAD Stratejik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 3, (s. 61-74)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder