5 Temmuz 2019 Cuma

Lozan Konferansı başlarken basın ile kurulan diyalog


Yrd. Doç. Dr. Ü. Gülsüm Polat - Lozan Konferansı başlarken basın ile kurulan diyalog 
Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S. 53, (Lozan Antlaşması Özel Sayısı), 2013, s. 247-266

Türk delegeleri konferans için belirlenen Lozan’a gitmek üzere daha yola çıkmadan evvel Türk ve yabancı basın organları ile sürekli iletişim halinde olmuşlar ve Batı kamuoyunu Türk iddialarının haklılığına inandırmak ve sempatisini kazanmak için dikkatli davranmışlardı.

Lozan Konferansı’nın toplanmasından sonra Türk basın organlarına yansıyan haberlerin çoğunluğunu Londra ve Paris kaynaklı haberler ve resmi görevlilerin beyanatlarının oluşturduğu görülmektedir.

…konferansa dair gecikmeyi duyduktan sonra İsmet Paşa durumdan duyduğu rahatsızlığı müttefiklere bir nota vererek bildirmiş ardından da gazetecileri çağırarak durumu açıklamıştı.

Bu dönemde Türk gazetelerinde yabancı basında çıkan haberlere bolca atıfta bulunuluyordu.

Osmanlı Devleti’nde Batı basınının İngiliz haber ajansı Reuter ve Fransız haber ajansı Havas’a ödediği aylık 200 Lira tahsisat karşılığında takip edildiği ve gerekli haberlerin servis edildiği görülmektedir.

Ajans Havas ve Reuter’in Lozan Konferansı süresince de bu görevi sürdürmesi bekleniyor yani Batı kamuoyuna Türkiye hakkında aldığı tahsisatın da karşılığı olarak doğru ve güvenilir haber vermesi isteniyordu.

İsmet Paşa’dan gelen yazıda Avrupa matbuatında bu iki ajans kaynaklı çıkan haberlerde olumsuz bir Türkiye imajının çizildiğine değinilmekteydi. Kararın kesinleşmesinden evvel Adnan [Adıvar] Beğ’in bu ajanslarla çalışmaya son verilmesinin Türkiye açısından olumsuz olacağı yönünde yazdığı yazı da kararı değiştirmemişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder