3 Temmuz 2019 Çarşamba

Refi' Cevad Ulunay'ın Süreli Yayınlardaki Yazıları

Refi' Cevad Ulunay'ın Süreli Yayınlardaki Yazıları - YLT
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010

Refi’ Cevad Ulunay 1890 yılında babasının memurluk yaptığı Şam’da doğmuştur. Aslen Konyalı bir aileye mensuptur.
Tanin gazetesinde çalışırken Hüseyin Cahit Yalçın’ın büyük desteğini görmüş, gazeteciliği ondan öğrenmiştir. Bir süre Şehrâh gazetesinde yazı işleri müdürlüğü yaptıktan sonra 1912’de Alemdâr gazetesini çıkarmıştır.
Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na girmiştir. 1913 Bab-ı Ali Baskını’nda gazetesi kapanmış, 1914 Mahmut Şevket Paşa’nın öldürülmesi üzerine Anadolu’ya sürgüne gönderilmiştir.
1918 yılında I. Dünya Savaşı sona erince Ulunay, tekrar İstanbul’a dönmüş ve Alemdâr gazetesini çıkarmaya başlamıştır. Bu gazetede Milli Mücadele karşıtı yazılar yazdığı gibi İngiliz Muhipleri Cemiyeti’nin faaliyetlerine de katılmıştır.
Cumhuriyet’ten sonra “Yüzellilikler” listesine alınarak yurtdışına çıkarıldı.
1938’de Yeni Sabah gazetesinde yazılar yazmaya başlamıştır. 1953’ten sonra Milliyet gazetesine geçen yazar ölene kadar bu gazetede yazılar yazmıştır. Yaklaşık 15 yıl yurtdışında çile dolduran yazar yurda döndüğünde muhalif kimliğini bir kenara bırakmıştır. Kartal’da bir çiftlik kurmuş, gazetecilik dışında kalan zamanını burada geçirmiştir.
Mevlana soyundan gelen Refi’ Cevad Ulunay, “Bahâriye şeyhi şâir, bestekâr, ve neyzen Hüseyin Fahreddin Dede’ye intisap etmiş bir Mevlevi’dir.
4 Kasım 1968’de vefat etti.



“Sempatiye Teşekkür Fakat…”, Yeni Sabah, 15 Ocak 1946
Özet: Chicago Radyosu’nda Hugh Dauglas adlı bir kişi boğazlar meselesi hakkında Türkiye’ye sempati duyduğunu belirtmiştir. Yazar Amerika’nın daha önce de Polonya’ya sempati duyduğunu açıkladığını, bunun üzerine Polonya’nın başına gelmeyenin kalmadığını hatırlatır. Aynı durumun Türkiye için de yapılmak istendiğini belirten yazar Türkiye’nin Polonya’ya benzemediği belirtir (s. 164-165).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder