12 Ekim 2017 Perşembe

Rize Sempozyumu - 2006: Emine Karpuz - Rize Evi Mutfak Mimarisi ve Etnografyası

Emine Karpuz - Rize Evi Mutfak Mimarisi ve Etnografyası (s. 308-318)
Rize evlerinde (…) evlerin arazinin meylinden dolayı zemin katına ahır yerleştirilmiştir. Üst katta baş tarafta mutfak, vadiye bakan yönde ise odalar yer alır.
Esas odalara geçit veren hayat kısmı mutfağa bağlanmıştır. Mutfağa yörede “ev içi” de denir. Zemini sıkıştırılmış topraktır.
Rize evi mutfağının önemli unsurları arasında ocak, terek ve dolaplar gelir.
Mutfağın baş duvarının ortasında ocak bulunur. Ocağın bulunduğu alan bir kemerle ayrılmıştır. Mutfakta hava akımını sağlaması için ateşin üzerinde, tavana yakın yerde, yörede çaçel adı verilen düz kafes şeklinde döşeme yapılır.
Ocağın karşısında genellikle ahşaptan yapılmış basit bir dolap olan kaplık yer alır. Güğüm, kazan ve ibrikler kaplığın üzerinde durur. Kaplığın üzerinde raf ve terekler yer alır. Yemek sahanları raflara diğer kaplar ve tabaklar, ihtiyaç sırasına göre tereğe dizilir. (s. 310)

Rize Evi Mutfak Etnografyası
Çark (çırpma aleti): Mikserin ilkel bir örneğidir. Ahşaptan 35-40 cm uzunluğundaki bu alet iki el arasında döndürülmek suretiyle kullanılır.
Hamur teknesi: Ahşaptan yapılır kare, daire ve dikdörtgen formları vardır.
Havan / Dibek ve eli: Ufalanması istenen yiyecekleri dövmek için kullanılan bu aletin metal olanlarına havan, ahşaptan yapılanlarına dibek denir. Dövme işlemi, ucu yuvarlatılmış eli ile yapılır.
Kazan: Rize evlerinde çeşitli amaçlar için kullanılmak üzere değişik boylarda kazanlar mevcuttur. Hemşin yöresinde kazana “katneri” de denmektedir. Kazanlar bakırdan yapılır.
Pileki: Yekpare taştan yapılmış bir kaptır. Mısır ekmeği, hapsikoli gibi daha çok hamur işlerini pişirmede kullanılır.
Sac: Üzerinde ekmek pişirilir.
Tava: Ateş üzerinde kullanılırlar. Çok çeşitli boylarsa çeşitleri vardır.
Tencere: Kulplu ve kulpsuz çeşitleri vardır. (s. 311)

Yayık: Daha çok ıhlamur ağacından oyma olarak yapılır. Yoğurttan yağ ve ayranı ayrıştırmak için kullanılır. Yörede topraktan yapılan yayıklar da vardır. Bunlar durvani veya dilavi diye anılır.

Kaşık: Önceleri ahşap, daha sonra metal kaşıklar kullanılmaya başlandı.
Kepçe: Metal kepçelerin yanında yörede özel olarak lahana yapraklarını ezmek için ahşaptan yapılan bir kepçe daha kullanılır.
Leğen: Bakırdan yapılan leğenlerin, bulaşık yıkamak, yemek yapmak için kullanılan çeşitleri vardır. Abdest almak için abdest leğenleri de vardır.
Lenger: Bakırdan yapılan oval gövdeli, oldukça geniş, fazla derin olmayan lengerler daha çok yemekleri servis etmek için kullanılır.
Sahan: Bakırdan yapılmış yemek kabıdır. Kapaklı ve kapaksız çeşitleri vardır. Kulpu bulunan sahanlara “kulaklı sahan” denir.
Sini: İç kesimlerde ahşaptan, kıyı kesimlerinde daha çok bakırdan siniler kullanılmıştır. Sinilere servis için ve üzerinde sofra kurulması için ihtiyaç duyulur.
Sofra: Ahşaptan yapılan, sini benzeri düz bir yuvarlak ve ayaklı olarak yapılmış çeşitleri vardır.
Süzgeç-kevgir: Yemek için hazırlanan malzemenin suyunu süzdürmek için kullanılırlar. Kevgirin uzunca bir sapı olur.
Tas: İçine konulacak sıvıya göre su tası, süt tası, ayran tası gibi çeşitleri olur.
Tepsi: Servis için kullanılan bakır kaplardır. Börek baklava pişirmeye da yarayan tepsiler derin yapılır. (s. 313)

Bakraç: Dibi düz, derin, üstünde yarım daire biçiminde hareketli kulp bulunan küçük bakır kazanlardır. Bakraçlarda başta süt, yoğurt olmak üzere daha çok sıvı maddeler saklanır, taşınırdı.
Hopeçi: Su kabağından yapılan bu kaplara kaymak, yoğurt ve yağ konur.
Kaşıklık: Bölmelerine kaşık, çatal gibi sofra malzemelerinin konulduğu, ahşaptan yapılan bir eşyadır.
Küp: Topraktan yapılmış olan küplerde peynir, hamsi, turşu gibi yiyecekler uzun süre saklanırdı.
Küpler, yoğurdun yağını almak için de kullanılır. Bu maksatla kullanılan küplerin iki sapı arasında bir de delik bulunur. Sapından tutulan küp, aşağı-yukarı hareket ettirilir. Bu işleme “küp vurmak” denir. Arada bir içeride biriken havayı boşaltmak için deliği açılır.
Sefer tası: Bakırdan yapılan, üst üste yerleştirilen kapları bir arada tutmak üzere yandan sabitleyici bir de çubuğu olur. Üstteki hareketli kulp ile kolayca taşınır. (s. 315)

Bardak: Bakır, toprak ve ahşaptan yapılan çeşitleri vardır.
Desti: Topraktan yapılan su kabıdır.
Güğüm: Geniş karınlı dar boyunlu güğümler tek veya çift kulplu ve kapaklı olabilir. Güğümler suyun yanı sıra süt, pekmez gibi farklı sıvıların saklanıp taşınmasında kullanılır.
İbrik: Bakırdan yapılır el yıkamak, abdest almak için kullanılır.
Küp: Topraktan yapılan büyük ve geniş karınlı bu kap, su saklamak için kullanılır. İçerisinden maşrapa ile su alınır.
Maşrapa: Bakır veya çinkodan yapılır. Küçük olanları su içmek için de kullanılır.
Su içmek için kullanılan bakır taslar, karataştan yapılan taşınabilir ocak maltız, gazocağı, korkoti/korkota değirmeni, kahve değirmeni, kalbur ve sepetler Rize mutfaklarında görülebilecek eşyalardandır. (s. 316)


---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder