12 Ekim 2017 Perşembe

Rize Sempozyumu - 2006: Emine Ketencioğlu Koçak - Türk Mutfağından Bir Örnek Rize Mutfağı

Emine Ketencioğlu Koçak - Türk Mutfağından Bir Örnek Rize Mutfağı (s. 319-322)
Arapça, yemek pişirilen yer anlamındaki “matbah” sözcüğünü Türkler “mutfak” olarak telaffuz etti ve sözcük günümüze bu haliyle ulaştı.
Türkler mutfak için daha önce aşlık, aşevi, aşdamı gibi adlar kullanmışlardır.

Mutfak ve ocak birbirinden ayrılmayan ikilidir.

Türk mutfak kültürü içerisinde (…) yemek yemeye ilişkin manevi değerler, tutumlar, davranışlar da yer almaktadır.

Törensel günlerde yapılan yemekler Türklerin ikram konusundaki cömertliklerini göstermeleri bakımından oldukça anlamlıdır.

Rize’de dağ, yayla ve deniz kültürü iç içedir. Bu da Rize mutfağına zenginlik sağlamıştır.
Yöre insanının gurbetçi oluşu, Rize mutfağına farklı kültürlerin tatlarını da kazandırmıştır. (s. 319)

Aile ve misafir yemekleri mutfakta yenir. Yemeğe, sofrada bulunanların en yaşlısının başlaması, suyun önce küçüğe verilmesi, tabakta yemek artığı, sofrada ekmek kırıntısı bırakılmaması gibi sofrada uyulması gereken bazı kuralları vardır. Evin en fazla ısınan yeri mutfak olduğundan gündüz olduğu gibi gece de zamanın büyük bölümü mutfakta geçer.

Yemekler
Mısır ekmeği
Korkoto çorbası
Muhlama
Mısır çorbası
Hapsikoli (Hamsili ekmek)
Hamsili pilav
Lahana haşlama
Karalahana sarması
Pazı kavurması
Pazı haşlaması
Fasulye çorbası
Hupi çorbası
Fasulye tavalisi
Turşu tavalisi (Turşu kavurması)

Tatlılar
Kocakarı gerdanı
Laz böreği
Enişte lokumu
Kabak sutlisi
Kabak tatlisi
Kabak felisi


---

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder