12 Ekim 2017 Perşembe

Tuncer Ergüven - Tapu ve Kadastro Uygulamalarında İdari ve Hukuki Sorunlar Çözüm Alternatifleri

Tapu ve Kadastro Uygulamalarında İdari ve Hukuki Sorunlar Çözüm Alternatifleri


Rize’de kadastro eliyle hükûmetimiz, yöre halkının topraklarını (Cumhuriyet’ten çok daha eski zamanlardan beri, atalarının yaşadığı toprakların sahibi bugün o bölgede yaşayan yöre halkıdır) ellerinden almaya çalışıyor. Bunu da kadastro bahanesiyle yapıyor. Güya tapusuz olan araziler artık tapulu olacak. İyi de o Tapu kimin üstüne olacak?
Hükûmetin, kadastro işleriyle görevlendirdiği taşeron elemanlar köylülere diyor ki; yaşadığınız bu bölge ormandı, siz bu ormanı kırarak, açarak sahiplendiniz. Ekili alanlara dokunuyoruz, oralar ormanlık vasfını zaten yitirmiş. Sadece ekili olmayan arazileri ormanlık alan olarak tescilliyoruz. Böylece ormanları korumuş, oluyoruz. Hükûmet ve ormanları korumak… Olacak şey mi? Bugüne kadar yaptıkları, bundan sonra yapacaklarına teminat değil mi?
Tuncer Ergüven’in kitabında hükûmetin neden böyle bir uygulama yaptığına dair şöyle bir iddia var: Rize ilinde 2B diye tabir edilen derekede ormanlık arazi yok. Tapu ve kadastro bahanesiyle hükûmet, köylülerin elindeki arazilerin büyük bölümüne el koyacak ve bu arazileri “orman” diye tescilleyecek. Bir süre sonra orman diye tescillenen bu araziler yeniden masaya yatacak ve bu defa da şöyle diyecekler; aslında buralar orman sayılmaz, iyisi mi biz bunları 2B diye tescilleyelim. Öyle de yapacaklar. Çünkü bu sayede, arazileri 2B olarak tescilleyerek birilerine satabilecekler. Her işte olduğu gibi burada da rant hesabı var.

Orman idaresi, tapu kadastro işlemleri yapılırken 4785 sayılı yasa ile belirlenmiş ve orman işletmesindeki uygulama haritalarında ve tarım bakanlığının haritalarında orman alanları olarak yeşile boyalı alanların dışındaki tarım iskan alanlarındaki müdahalelerine son vermelidir.

---

2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder