16 Ocak 2020 Perşembe

Kırzıoğlu Mehmet Fahrettin - Hemşinliler


Hemşinliler

Rize’nin Sesi Dergisi, Sayı: 1, s. 9-10, 1986

İtalya'daki Katolik Ermcniler'den Joseph Sandalgian ("Histoire docıımentaire de L'Armenie", Rome 1917, I. 252),

Rize-Hemşinlileri'nin ataları olan Amaduniler'i ("Amat-Uni'k") de belirtme dürüstlüğünü göstermiştir. Bu gerçeği tanıtan ’Eski-Ermenice" (Grabar) kaynaklarından, hepsi Fransızcaya da çevrilen üç kaynaktaki bilgileri, özetleyelim:
Khorenli Moses (I. Kitap, 57 Bab) naklediyor ki: "Balkh" şehrinde Saka/İskitlerin Daha kolunun "Parn/Aparn" boyundan çıkarak İlk—Partlı/Arşaklı sülalesini kuran I. Arşak (MÖ. 250-247), iriyarı ve güçlü bir yiğit olan "Manua'nın başçılığından güçlü bir kolu, Ahmadan (Hamadan)a öncü olarak göndermişti. (370 yıl kadar geçtikten) sonra, (Armenya Kralı Arşaklı) "Ardeşes" bunlar ülkemize getirilip, köyler ve mülkler verilerek, şereflendirildiler. Yabancı olduklarından, Satraplar (Elbeğiler) arasında yer alınca, geldikleri yere (Ahmadan'a) göre, Amat/Amad-Uni (Hamadan-Hanedanı) diye anılmağa başlandılar.

Fransız Akademisi Üyelerinden R. Grousset (Histoire de L'Armenie, Paris 1947, s. 293, 338)
Amadunilerin malikânesinin, Revan kuzeybatısındaki Eleğez-Dağı (4095 m.) Çevresi ve Beğlerinin merkezinin de, Abaran (Avarlar) Çayı boyundaki Oşakan Kalesi olduğunu belirtir.

Muş'taki Çanğlı-Kilisede 640-660 arasında rahip olduğu bilinen bamıkonlu Hovhannes (Yalıya), Taron (Muş-Ahlat çevresi) Tarihinde (V. Langlois'nın Fransızca tercümesi: Collection des Historien Anciens et Modernes De l'Arınenie, Paris 1867, I. 381) Amaduni Uruğunun, şimdiki Rize-Hemşin bölgesine göçüp yerleşmesini bir tanık olarak şöyle anlatıyor.

665-788 arasındaki İslâm-Arap Fetihlerini anlatan rahip Gevond (tercümesi, Grabed V. Chahnazaian, Histoire des guerres et des conqueies des Arabes, Paris 1856, s. 162)
Araplardan bunalan Amatuniler (…) Tambur bölgesine gelerek, burayı şenlendirip, kaldılar. Bu yüzden oraya, Hamam-a-Şen denilir oldu.

301 yılında Arşaklılar'ın Hükümdar ve Elbeğlerine, heyecanla Hz. İsa Dini'ni benimsemişti.
Amadunili uruğu da, o yıllarda Grigoryen-Hıristiyan olup Hak-Dine girmişti; 626'larda Hamamaşene göçerlerken Hz. Muhammed hayatta olup, İslamlık daha Anadolu ve İran'a ulaşmamıştı.
Hemşinliler'in Osmanlı fethinden önce, İspir Atabeklerine bağlanıp müslüman olmağa başladıkları, 1405'te İspir üzerinden Araklıya geçen İspanyol elçisi Clavijo'nun Seyahatnâmesinde belirtiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder