12 Şubat 2023 Pazar

Çevre Duyarlı Mimarlık Ekolojik Mimarlık Doğu Karadeniz Kırsal Konutu

Çevre Duyarlı Mimarlık Ekolojik Mimarlık Doğu Karadeniz Kırsal Konutu

Geleneksel mimarilerin oluşmasında etkili temel faktörler, iklim koşulları, yöredeki mevcut yapı malzemeleri, bu malzemelerin kullanımı ile gelenekselleşen yapı teknolojisi ve maddi-manevi kültür öğeleridir. Geleneksel / kırsal mimarlık örnekleri analiz edildiğinde bugünün gündemini oluşturan ekolojik yaklaşımın, bu örneklerde çok önceden benimsendiği ve bu bağlamda çevre ve iklimle dengeli çözümlere ulaşıldığı görülmektedir.

 

Yapının arazi üzerine doğru şekilde konumlandırılması ve yönlendirilmesi enerji gereksiniminin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

 

İhtiyaca göre bina formundaki girinti ve çıkıntılar, saçaklar, açık ya da kapalı çıkmalar, yoluyla güneşlenme ve gölgelenme imkânları sağlanmalıdır.

 

…konutlarda hâkim rüzgâr yönündeki mekânları rüzgârdan korumak amacıyla yapraklarını dökmeyen ağaçlar dikilmiştir.

 

…konutlarında, nemin etkilerini azaltabilmek için bölgede ayrık yerleşim tercih edilmiş ve havalandırmaya olanak sağlayan yapı malzemeleri ve konstrüksiyon yöntemleri kullanılmıştır.

 

En çok rastlanılan taşıyıcı sistem ahşap iskelet (çatma) sistemdir.

…ahşap iskelet içine dolgu sistemi yöredeki ağır nem varlığı karşısında özellikle konut mekânlarında doğal havalandırma sistemini sağlayan özelliktedir. Ahşap taşıyıcı sistemin dolgu malzemesi, genelde yerel taş parçaları ile oluşturulmuş ve böylece taşların aralarından havanın iç mekâna geçmesiyle bir doğal iklimlendirme yaratılmıştır.

 

Yerleşme rakımı yükseldikçe konutların cephelerindeki pencere sayılarında, düşme görülür. Rakıma bağlı olarak dış hava sıcaklığı azaldığından, ısı kaybına neden olan pencerelerin sayıları da azalır.

 

(Yapı inşasında) malzemenin geri dönüşebilirliği söz konusudur. Sökülüp tekrar kurulabilen özelliğiyle yapım sistemi de malzemenin tekrar kullanılabilmesine imkân tanımaktadır. Malzemelerin tekrar kullanılabilir olması, geri dönüştürülüp değerlendirilmesi doğal kaynakların tüketimini azaltmaktadır.

 

Zorlu, Tülay – Faiz, Serap (2012), Çevre Duyarlı Mimarlık Ekolojik Mimarlık Doğu Karadeniz Kırsal Konutu, Mimarlık Dergisi, Sayı: 367, s. 56-60

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder