13 Şubat 2023 Pazartesi

Ağacın Türküsü

 Ağacın Türküsü

Hüseyin Kaya

 

İlkel olarak adlandırılan insanların doğanın bir parçası olduklarını kabul etmeleri, ona bir ruh atfederek korumaya çalışmalarıyla, modern insanın onu sadece yapacakları önünde bir engel ve ya sadece bir ham madde olarak görmesi kendi içinde bir tezatlığa işarettir.

 

Suha Arın (1942-2004) filmografisinin birçok belgeselinde, modernizmin dayatmacı yaşam algısına karşın kökleriyle birlikte nitelendirilen varoluşlar aktarılmaktadır.

 

Arın, Emlak Bankası’na Türkiye’de tüm coğrafi bölgeleri kapsayan, Türkiye’nin sivil mimarisi ile bu sivil mimariyi yaratan son ustaları tanıtan bir belgesel film dizisi hazırlar. Otuz dakika süren ve on iki bölümden oluşan belgesel dizisinin dört bölümünü yapar Arın. Bunlar; “ Doğu Karadeniz: Sisler Kovulunca”-1986, “İç Anadolu 1: Ozanlar ve Evler”-1987, “İç Anadolu 2: Erciyes’in Bereketi”- 1987 ve “Batı Karadeniz: Ağacın Türküsü”-1988’

 

…belgesellerde sivil mimarinin, bulundukları coğrafyayla ilişkili olarak farklılık göstermesi hem dayanıklılık hem de özgünlük karakterlerini ortaya koymaktadır.

 

Batı Karedeniz’ de evlerin yapımında her ne kadar belirli formların tekrarlanmasıyla karşılaşılsa da, gerek zemin özellikleri, gerek iklimine göre farklılık gösteren esen rüzgâra karşı bulunulan konum gibi faktörler, her evin kendine has bir karakter taşımasına yol açar.

 

Doğayla olan ilişkimiz, mücadelemiz “ağaç” la sembolleşmiştir. Anlam veremediğimiz doğa olayları, korkularımız ağaca doğaüstü anlamlar vermemizle sonuçlanmıştır. İskandinav Mitolojisi’nde dünya bir ağaç olarak tasvir edilir ve “Dünya Ağacı” yılan Niddhog tarafından sarılmıştır, sürekli bir saldırı altındadır…

 

Bolu Aladağ, Kısık Yaylası’nda geçme tekniğiyle birbirine bağlanmış tomruklardan oluşan evler, çeltmek fiilinden oluşturulan çantı, çantılı8 evler yayla yaşamına adapte olmuştur. Evlerin alt katlarında ahır olması sıcaklığı sağlarken, hayvancılıkla geçinen ailelerin işlerinde kolaylık sağlar. Yayla evleri içlik ve büyük bir sofadan oluşmaktadır…

https://www.academia.edu/35501314/A%C4%9Fac%C4%B1n_T%C3%BCrk%C3%BCs%C3%BC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder