12 Şubat 2023 Pazar

Akçaabat Ortamahalle

 Akçaabat Ortamahalle

Kâmuran Öztekin

 

…kent merkezi sahildeki düz alanda yer alırken, konut alanları merkezin hemen güneyindeki tepeler üzerinde yoğunlaşmış

 

% 40'lara varan arazi eğimi nedeniyle taşıt ulaşımının güç ve hatta olanaksız olduğu bu mahallelere ulaşım genellikle yaya olarak yapılmaktadır. Bu özellik, mahallelerin dokusunun bugüne dek bozulmadan gelebilmesinin nedenlerinden biri

 

Genellikle doğu ve güneye yönelen cepheleriyle sokakların yanıbaşına yerleşen evler birer bahçe içerisindedir. Bu halleriyle evler, doğayla son derece uyumlu bir bütün oluşturmaktadır.

En fazla üç katlı olan evler plan şeması itibariyle iç sofalı "karnıyarık" plan tipine girer. Geniş sofalar doğu yönünde ve manzaraya açıktır. Altta yaşama mekânları, kiler, depo, servis alanları, üst katta ise, sofaya açılan yatak odaları yer almaktadır.

…üst kattaki sofada, alttaki girişin üzerini örten bir çıkma yer almaktadır. Bu çıkma çoğunlukla iki kolona oturmakta

 

Evlerin zemin katlarındaki dış duvarlar yığma taş, iç duvarlar ve üst katlar ahşap çatkı-bağdadi tekniğinde yapılmıştır. Çatı örtüsü olarak kiremit kullanılmıştır.

 

St. Michael kilisesi, okulu ve şapeli ile halen ayaktadır. Günümüzde şapel, samanlık, kilise, konut ve okul ise ilkokul olarak kullanılmaktadır.

 

Sahildeki yapılaşma, Ortamahalle'ye bozan kimliksiz, kişiliksiz 6-7 katlı apartmanlar eteklerden yukarılara doğru hızla ilerliyor...

…kiracılığın artması, evlerin el değiştirmesi…

 

83'lerdeki çalışmamızda rölövesini çıkardığımız bir ev bugün bir enkaz halinde... Kararı yanlış değerlendiren evsahibi alelacele yıkıvermiş evini.

 

Öztekin, Kamuran (1989), Akçaabat Ortamahalle, Mimarlık Dergisi, 89/2, s. 68-70

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder