12 Şubat 2023 Pazar

Geleneksel Kastamonu Konut Mimarisinin Cumhuriyet Dönemi Sivil Mimarisine Yansımaları

Geleneksel Kastamonu Konut Mimarisinin Cumhuriyet Dönemi Sivil Mimarisine Yansımaları

Kastamonu’nun kültür varlığı olarak koruma altına alınan mimari eserlerinin büyük bir kısmı kentsel sit alanı içinde bulunmaktadır.

 

Hitit tabletlerinde / kent, Paflagonyalılar olarak bilinen kavimden sonra Romalıların eline geçmiştir

1084 yılından sonra bölgenin Danişmetlilerin eline geçmesi ile kentte Türk hakimiyeti süreci başlamıştır

…evler 18. yüzyıla kadar açık sofalı olarak görülürken bu devirden sonra sofa iç ve ortaya doğru şekillenmiştir

Evlerde taşıyıcı sistemi ahşap çatkı olup içi kerpiç, taş ve tuğlalarla doldurulmuştur. Evler daha çok iki katlı ve üç katlı

Kastamonu evlerinin plan şemasını da belirleyen unsur sofa olmuştur.

…cephe özellikleri içinde ise çatı odaları, pencereler, çıkmalar ve beyaz renk üzerine zıtlık oluşturan koyu kahverengi ahşaplar dikkat çekmektedir.

 

Modernleşme ile betonarme karkas, malzeme ve teknik açıdan ortaya çıkan gelişmeler yüksek katlı evlerin yapılması kolaylaşmıştır. Buna bağlı olarak ortaya çıkan apartmanlar, birden fazla ailenin barınma ihtiyacını gideren konut türlerinde başı çeker. Kastamonu kentinde tarihi dokudan etkilenerek inşa edilen apartmanların cephelerinde yörenin geleneksel mimarisine uygun özellikler görülmektedir.

 

Kastamonu’da geleneksel mimariden etkilenen diğer bir yapı türüyse villa tipi sitelerde görülen yaklaşımlardır.

 

Kent içindeki tarihi yapıların korunması ile birlikte hem kültürel geçmişe sahip çıkılmaya hem de kentin turizm potansiyeli canlandırılmaya çalışılmıştır. Bunun kentteki ilk yansıması geleneksel dokuya öykünülerek inşa edilen modern sivil yapılarda görülür.

Oral, Bülent – Özden, Cüneyt (2020), Geleneksel Kastamonu Konut Mimarisinin Cumhuriyet Dönemi Sivil Mimarisine Yansımaları, IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 7, s. 306-328


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder