Abdullah
Akgün, Fehmi Yazıcı - Geleneksel Bafra Manda (Kömüş) Yoğurdu
Manda sütü inek sütüyle kıyaslandığında daha
fazla yağ, protein, toplam kuru madde ile kalsiyum ve potasyum gibi daha fazla
mineral madde içerir.
İngilizce adı 'Water Buffalo' olan manda
Türkiye'de ayrıca dombay, camış veya kömüş gibi isimlerle de anılmaktadır.
Çevreye son derece iyi uyum sağlayabilen mandalar genellikle sulak alanlarda ve
bataklıklarda yaşarlar.
Ülkemizde büyükbaş hayvan sayıları dikkate
alındığında manda oranı sadece % 0.2'dir.
Kızılırmak Delta'sı Bafra göller yöresi ülkemizde
mandacılığın en önemli potansiyel alanı olarak dikkat çekmektedir (s. 255).
Manda sütünden kaymak, yoğur, peynir,
tereyağı ve dondurma yapılabilmektedir. Ancak, manda sütü ürünlere işlenirken
tipik özelliklerini en iyi taşıyan ürün manda yoğurdudur.
…manda yoğurdu Bafra'da ve Anadolu'da
geleneksel bir üründür.
Manda sütü sadece lezzet yönünden değil, % 58
daha fazla kalsiyum, % 40 daha fazla protein ve daha az kolesterol içermesi
gibi besleyici yönlerden inek sütüne göre daha üstündür. Ayrıca manda sütünde doğal
antioksidan olan tokoferol miktarı ve peroksidaz aktivitesinin inek sütüne göre
2-4 kat daha fazla olduğu bildirilmiştir.
Manda sütü diğer sütlere göre daha beyazdır.
Çünkü mandalarda karatenin A vitaminine dönüşümü daha yüksektir. Dolayısıyla A
vitamini içeriği de daha yüksektir.
Manda sütünün yağ oranı (% 7-8) inek sütüne
(% 3-4) göre yaklaşık 2 kat fazla olmasına karşın, manda sütünün kolesterol
değeri (0.65 mg/g), inek sütüne (3.14 mg/g) göre önemli ölçüde daha düşüktür
(s. 256).
Dünyaca ünlü İtalyan Mozzarella peynirinin en
önemli özelliği manda sütünden üretilmiş olmasıdır (s. 257).
Yoğurt zengin bir karbonhidrat, protein, yağ,
vitamin, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Manda sütünden yapılan yoğurt normal yoğurt
ile kıyaslandığında, manda yoğurdunun kıvamının daha sert, tadının daha keskin,
daha doğal ve ferah olduğu bildirmiştir (s. 258).
---
Akgün, Abdullah ve Yazıcı, Fehmi. (2011) “Geleneksel Bafra Manda (Kömüş) Yoğurdu,”
Samsun Sempozyumu 13-16 Ekim Samsun,
Bildiriler Kitabı, Cilt: 3, s. 255-261, Samsun 2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder