1 Kasım 2012 Perşembe


Charlotte Greig - Felsefe Eşliğinde Aşka Yolculuk

Bu kötü kitabın konusu:
Susannah; felsefe öğrencisi, çok fazla rüya görüyor, rüyalarından çığlıklarla uyanıyor. Nietzsche okumaya çalışıyor, Tragedyanın Doğuşu ve İnsanca Pek İnsanca’dan bazı pasajları defterine not ediyor. Erkek arkadaşı var, ismi Jason, ilişkileri sorunlu ve bu süreçte Susannah başka biriyle yatıyor. Jason’a rağmen başka biriyle olabilmesi Nietzsche’nin özgürleştirici etkisiyle açıklanıyor (romanın felsefi derinliği bu çizgide).
Romanın ortalarına ulaştığımızda Susannah hamile kaldığını fark ediyor. Jason ya da Rob… Çocuk, ikisinden de olabilir. Susannah çocuğu aldırmaya karar veriyor. Bu süreçte Heidegger okuyordu. Varlık ve Zaman (romanda Varoluş ve Zaman olarak geçiyor) Susannah’yı kendine getiriyor.
Kierkegaard okumalarına başlayan Susannah, İbrahim Peygamber ile kendisi arasında korelasyon kurarak kürtaj düşüncesinden uzaklaşmaya başlıyor. Rob’la olan ilişkisi yavanlaşıyor, hayatına yeni birileri giriyor. Sonunda kürtaj oluyor.

Alıntı:
…hayatımızı sürdürmek için eylemlerde bulunmak, bir şeyler yapmak durumundayız: yiyecek bulmak, barınmak vs. Bütün bunları düşünmeden yaparız: aslında biz sadece, herhangi bir sorun ortaya çıkınca düşünürüz. Otomobil sürer gibi: bu işi otomatik yaparsınız, sadece çarpışmak üzere olduğunuzu fark ettiğinizde dikkat etmeye başlarsınız. (s. 184)

Türkçeleştiren: Aliye Yılmaz
Sel Yayınları, Nisan 2009





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder