5 Kasım 2023 Pazar

Kültürel Mirasın Korunması ve Sürdürülebilirliğine Yönelik Dijital Kentsel Bellek Aktarım Modeli

 

Kültürel Mirasın Korunması ve Sürdürülebilirliğine Yönelik Dijital Kentsel Bellek Aktarım Modeli

 

Kültürel miras, bir toplumun sahip olduğu geçmiş birikimini günümüze ve geleceğe taşıyarak toplumların varlıklarını sürdürmesini sağlamaktadır.

 

Venedik Tüzüğü’nde ilk kez miras ile ilgili tanımlama yer almış ve tarihi anıt tanımlamasında kültürel öneme sahip mütevazı eserler de miras olarak belirtilmiştir. UNESCO’nun dünya kültürel ve doğal mirasının korunmasına dair sözleşmesinde anıtlar, yapı toplulukları ve sit alanları kültürel miras olarak sayılmıştır.

 

ICOMOS’un Tarihi Kentlerin ve Kentsel Alanların Korunması Tüzüğü’nde (1987) tarihi kentsel alanlar kent kültürüne dair geleneksel değerleri de içermektedir. Nara Özgünlük Belgesi’nde (1994) kültür mirasının özgün değerinin korunmasının gerekliliği ortaya konulmaktadır.

 

UNESCO Kültürel Çeşitlilik Evrensel Bildirgesi’nde (2001) sözlü ve somut olmayan kültürel miras varlıklarının önemini vurgulamış, kültürel çeşitliliğin korunması gerekliliğini insan hakları, yaratıcılık, uluslararası dayanışma başlıkları altında ele almıştır. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi (2001) ile somut olmayan kültürel miras toplulukların, grupların ve bireylerin; kültürel miras olarak tanımladıkları uygulamaları, temsilleri, anlatımları, bilgi, becerileri ve bunlara ilişkin araç, gereç ve kültürel mekânları kapsamaktadır.

 

KÜLTÜREL MİRAS VARLIKLARININ KENTSEL BELLEK DEĞERLERİNİN AKTARILMASI

Bellek hep geçmiş ile ilişkilendirilen bir imge olsa da Nora (2006)’ya göre hafıza her zaman güncel bir olay, sürekli şimdiki zamanla yaşanan bir bağdır.

 

Kente ait tüm fiziksel değerler, coğrafya, yapılar ve manevi kültür, gelenekler, törenler insan odağında toplum ile varlık kazanmakta ve devamlılığı sağlanılmaktadır. Ocak (1996), kenti insanoğlunun bütün birikiminin ürünü ve belleği olarak açıklamıştır. Yani kent insanlarla birlikte var olan ve üretilen sürekli devingen yapılardır (Auge, 1995).

her bellek tekniğinin ilk aracı mekansallaştırmadır.

 

Duyusal bellek insanın görme, koku, duyma, dokunma duyumlarıyla şekillenen fiziksel uyarıcılarla birlikte mekansal algılarla desteklenir.

Her toplumu şekillendiren fiziki ve manevi değerler, geçmişe dair birikimi değişkenlik göstermektedir.

şehrin kendisi orada yaşayanların kolektif hafızasıdır

 

Kent içerisinde yaşayan toplumun giyiminden, kullandığı araç-gerece, üretim ve tüketim alışkanlıklarına, yönetim biçimine dair maddi değerleri ile inançlarını, ritüellerini, geleneklerini içeren manevi değerleri kültürel belleklerinin öğeleridir.

 

Bellek mekanları birey ve toplum için hatırlatıcı olduğu gibi aynı zamanda taşıdığı izlerle toplum içinde potansiyel hatırlayandır.

 

…DİJİTAL KÜLTÜREL MİRAS BELLEK MODELİ (DKMBM)

7. SONUÇLAR

Acar Ata, İlknur (2021), Kültürel Mirasın Korunması ve Sürdürülebilirliğine Yönelik Dijital Kentsel Bellek Aktarım Modeli, Doktora Tezi, Konya Teknik Üniversitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder