5 Kasım 2023 Pazar

Mimaride Türk Milli Üslubu Araştırması Üzerine

 

Mimaride Türk Milli Üslubu Araştırması Üzerine

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından örgütlenen "Mimaride Türk Milli üslubu" adlı seminer, 11-12 Haziran 1984 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılmış

 

S. H. Eldem, yaklaşık olarak 50 yıl önce başlattıkları "Milli Mimari" akımı hakkında yaptığı konuşmada "milli' kelimesi üzerinde fazla durmadığını, büyük iddialarla bir "milli üslup" yaratma çabasında olmadığını; bu isim yerine, örneğin "Ekolojik Mimari" ya da " Organik Mimari" deyimlerini kullanabileceğini ifade etmiştir.

 

"Ulusal Mimarlık " adı altında, klasik Osmanlı dini mimarlık öğelerinin kullanıldığı "içerik-öz" den kaynaklanmayan "biçim"ci bir tutum, bazı süreler mimarlığımıza hükmetmiştir,

 

S. H. Eldem'in söylediklerini şu şekilde özetlemek mümkündür:

• Geleneksel dini mimarinin biçimsel öğeleri olan kubbe, kemer, sütun başlığı vb'yi bugün tekrarlayarak modern Türk mimarlığı yapmaya çalışmak boşunadır, olamaz.

• Modern Türk mimarlığı, ekolojik, çevre verilerini dikkate alan, hafif, karkas bir mimari olup, çıkış noktası "halkın sanatı" olan ve başlangıcı Türk evinden esinlenen bir mimarlık olmalıdır.

Kortan, Enis (1984), Mimaride Türk Milli Üslubu Araştırması Üzerine, Mimarlık Dergisi, Sayı: 10, s. 16-17

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder