Serik Bıçağı’nın Coğrafi İşaret Tescili
Kapsamında Değerlendirilmesi
İhsan Bulut
Şakir Fural
Serik bıçağı Türkiye’nin
güneyinde Akdeniz bölgesinde Antalya’nın Serik ilçesinde geleneksel yöntemler
ve el işçiliği ile üretim yapan atölyelerde imal edilmektedir.
Sanayide seri üretimle
yapılan fabrikasyon bıçakların Serik bıçağı olarak piyasaya sürülmesi, çırak
istihdamında sorunların yaşanması ve en önemlisi marka değerinin
oluşturulamamış olması ciddi problem…
Coğrafi işaret kavramı
yöresel ürünlerin ekonomik değerini arttırması nedeniyle kırsal kalkınma
açısından değerlendirilmesi gereken önemli fırsatlar sunmaktadır
Serik Bıçağı’nın sap kısmı
Teke Yöresi’nin doğal ortam ve kültürel özelliklerine bağlı olarak yetiştirilen
teke ve koç boynuzlarından üretilmektedir.
Serik Bıçağı’na benzer
bıçaklar farklı üretim teknikleri ve malzemeler kullanarak Denizli, Adana,
Sivas, Kahramanmaraş, Trabzon gibi illerde üretilmektedir.
Bursa Bıçakları kestane
kabuğu ya da kestane ağacı kömüründe ısıtılmakta ve sonrasında su verme işlemi
gerçekleştirilmektedir. Yüksek kalorili bir kömür olan Kestane kömürünün
sağladığı yüksek ısı ve Bursa’lı ustaların çift su verme tekniği ile Bursa
Bıçakları keskin ve sağlam bir namlu özelliği kazanmaktadır
Kahramanmaraş ilinin Coğrafi
İşaret Tescilli Hartlap Bıçakları ise manda boynuzu, şimşir ağacı, keçi ve koç
boynuzları ile fiber malzemeden yapılan saplar (kabze) kullanılarak
üretilmektedir
Serik bıçağı son yıllarda
ortaya çıkan taklit üretim dolayısı ile önemli bir prestij kaybına uğramaya
başlamıştır.
Türkiye’de 11 ilde bıçak
üretimi yapılmaktadır. Bu iller arasında Denizli, Trabzon, Sivas ve
Kahramanmaraş ve Bursa illerinde yapılan bıçak üretimi üzerine bilimsel
araştırmalar yapılmıştır.
Türkiye’de bıçak üretiminin
yapıldığı en eski merkezlerden birisi Denizli’dir. (Yatağan)
Koç boynuzu, manda boynuzu,
gül ağacı ve fiber saplı olarak üretilen Sivas bıçakları üstün kaliteli namlu
çeliği ile ünlüdür.
Bıçakların sap ya da
namlusunu oluşturan iki ana malzemeden en az birinin elde edildiği alanlar
bıçak üretim merkezi haline gelmektedir. Örnek vermek gerekirse Sivas
bıçaklarının üretimi bölgedeki madencilik faaliyetleri ile yakından ilişkilidir
Serik bıçağı üretiminin ana
malzemelerinden biri olan boynuz saplar ilçede yetiştirilen keçilerden elde
edilmektedir. Aynı şekilde Denizli’nin Yatağan ilçesinde üretilen koç ve keçi
boynuzu saplı bıçaklarda kullanılan boynuzlar yöreden temin edilmektedir
Yazılı kaynaklar ilk
katlanabilir çelik bıçağın M.S. 1. yüzyılda Romalı’lar tarafından yapıldığını
belirtmektedir. Türkiye’de
ise 16. yüzyılda Batı Anadolu’da kısa kemik saplı, eğri ve uzun gövdeli, adına
“koca bıçak” denilen bir bıçak türünün, zeybekler tarafından kullanıldığı
bilinmektedir.
İlçede el yapımı bıçak üretimi
Osmanlı döneminde “kömbeciler” olarak bilinen aile tarafından başlatılmıştır.
Kömbeciler ailesinin bilinen ilk bıçak ustası Kömbeci Hacı Ahmet ustadır.
Serik bıçağı biçimsel olarak
bir sap ve tamamen el ustalığı ile imal edilen dövme çelikten yapılan bıçak
(namlu) kısmı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
İncelemeler sırasında Serik
bıçağı üretiminde kullanılan birçok malzemenin el yapımı olduğu anlaşılmıştır.
Serik bıçağı üretiminde
kullanılan testere sanayi üretimi testerelerden farklı olarak çapraz dişli
değil, düz dişli özelliktedir.
boynuz kesmede kullanılan el
yapımı kesici alet: İki sap ve yatay bir kesici yüzeyden oluşan alet sert
boynuzların kesimi sırasında ustanın daha az enerji harcamasına aynı zamanda
hızlı bir kesme işlemi sağlayarak boynuz yüzeyinin daha pürüzsüz şekillenmesine
yardımcı olmaktadır.
Günlük kullanıma uygun
olması, yörenin kültürel özelliklerini yansıtması ve fonksiyonel özelliklerden
dolayı çakı türü bıçaklar diğer türlere göre daha fazla üretilmektedir.
Serik bıçağının üretim
aşaması keçi boynuzu ve işlemeye uygun çeliğin temin edilmesi ile başlamakta
öncelikle namlu kısmı diye
tabir edilen çelik kısmın imalatı yapılmaktadır.
ısıtılan şerit çelik usta
tarafından bıçak şeklini alıncaya kadar tamamen el gücü ile örs ve çekiç
yardımı ile dövülmektedir
marka baskısı ile motif
baskıları yapıldıktan sonra çeliğe su verilir
sonra bıçak üzerine motif
işleme ya da herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Çünkü yüksek sıcaklıkta
ısıtıldıktan sonra aniden soğutulan ve “su verme” olarak adlandırılan işlemden
sonra çelik son derece sert ve kırılgan bir yapı kazanmaktadır
ham şekilde temin edilen
boynuzlar testere ile kesilerek işlenmeye hazır hale getirilmektedir
boynuzlar şekil vermek için
ısıtılmakta ve ardından mengene ile sıkıştırılarak el yapımı özel bir alet ile
bıçak sapı şekli verilmesi için sıyrılarak kesilmektedir
bıçak sapı seklini almaya
hazır hale gelen boynuzlar tekrar ısıtılarak yatay iki demir plaka arasına
alınarak mengene ile sıkıştırılmaktadır
Bu işlem sayesinde yuvarlak
yapıdan yatay bir yapıya dönüşen boynuzlar zımparalama, cilalama ve bıçak
yatağı açma işlemlerinin tamamlanmasıyla bıçak sapı olmak için hazır duruma
gelmektedir.
sap ve namlu kısmına açılan
delikleri birleştirecek olan pul kesme, mil kesme ve yay sarma işlemleri
yapılmaktadır
açıp kapama mekanizması ve
perçinleme işlemi ile birleştirilmesinin ardından imalat işlemi
tamamlanmaktadır.
…
Bulut, İhsan – Fural, Şakir
(2018), Serik Bıçağı’nın Coğrafi İşaret Tescili Kapsamında
Değerlendirilmesi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:
22, s. 557-580
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder