Geleneksel El Sanatlarına Bir Örnek Sürmene
Bıçağı Üretimi
Hayati Doğanay
Ahmet Çavuş
Sürmene’de bıçakçılığın
tarihi
yaklaşık 150 yıldan beri bu
üretim sürdürülmektedir.
Sürmene’de, 1952’de / Sürmene
bıçağının ateşli silahlar sınıfına dahil edilerek yasaklanmasıyla, üretim
faaliyeti zayıflamış ve durma noktasına gelmiştir.
Soğuksu Mahallesi üretimin
merkezi durumundadır. Kayalı ve Orta Mahalle diğer üretim yapılan yerlerdir.
Şerit çelik yurt dışından
ithal edilip getirtilmekte…
Odun-kömür gibi ihtiyaç
duyulan malzemeler bölgeden, yakın çevreden temin edilmekte…
Bıçak sapı yapımında hayvan
boynuzu, hayvan kemiği, plastik ve ahşap kullanılmakta…
Çeliğe balık yağıyla su
veriliyor…
Bıçak için kın, kızılağaçtan
içi oyularak ve dışı keçi derisinden işlenerek yapılıyor…
İlçenin adıyla meşhur olan
Sürmene çiftli kaması…
…
Doğanay , Hayati – Çavuş, Ahmet
(2013), Geleneksel El Sanatlarına Bir Örnek Sürmene Bıçağı Üretimi, Doğu Coğrafya Dergisi, Cilt: 18, Sayı: 29, s. 51-64
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder