Bursa Bıçağının Tipolojisi
Gültekin Erdal
700 yıllık tarihi olan Bursa
bıçakçılığı hakkında ne yazık ki sağlam bir kaynak bulunmamaktadır.
Bursa bıçaklarının tipolojisi
yapılırken öncelikli olarak sap formları ve malzemeleri dikkate alınmıştır.
Bursa bıçakçılığı geleneğinde
kın ve kılıf önemli bir ayrıntıdır.
sanayileşme ve otomasyon
Seri üretim maliyetleri
düşürürken, usta-çırak geleneğini de ortadan kaldırmıştır.
Göktürk dönemi Balballarında
beyler, belindeki bıçak ve kılıçları ile tasvir edilmiştir.
Anadolu'da Alaeddin Keykubat
zamanında (1220-1237) şehirlerin güvenliğini sağlayan Ahilerin bellerinde
bıçaklar bulunuyordu
En ayırt edici özellik tek
ağızlı namlunun kalın sırtlı ve keskin ağızlı olmasıdır
1913 yılında yapılan sanayi sayımında, tüm Hüdavendigar
(Bursa) ilinde yüzün üzerinde bıçakçı dükkânı olduğu görülmüştür.
93 Harbi / Özellikle de bıçak ustaları daha çok Bursa’ya göç
etmiş ve yerleşmişlerdir.
Örneğin Bursa bıçağının ergonomik yapısında yenilikler
yaparak, Bursa bıçağını kılıç ile kama arasındaki silah görüntüsünden
kurtarmışlardır.
Arnavut bıçak ustaları, Bursa bıçakçılığını Arnavut çakısı
gibi yeni bir katlanır bıçakla tanıştırmıştır. Bıçağa su verme aşamasında,
kestane kömürü koru ile tanışan göçmen ustalar, su verme işleminde önemli
geliştirmeler yaparak namlunun keskinliğini arttırmış, bıçak ağzındaki
deformasyonları önleyerek körelmeyi büyük oranda engellemişlerdir. Bursa
bıçağının keskinliğinin arttırılmasında önemli etkenlerden bir diğeri, yüksek
karbonlu çeliğe üçüncü “v” ağız eklenmesidir. Bu zamana kadar kılıç, kama ve
hançer geleneğinden gelen bir “v”li veya iki “v”li ağıza, göçmen ustalarca
üçüncü bir “v” eklenerek hem bıçağın keskinliği arttırılmış hem de Bursa
bıçağına kimlik kazandırılmıştır.
1953 yılında çıkartılan 6136 sayılı ateşli silahlar kanunu /
Bu kanunla oluklu, yivli bıçak ve benzeri aletlerin yapılması ve satılması
yasaklanmıştır.
Bursa bıçağının 150’ye yakın çeşidi bulunmaktadır.
Bursa bıçaklarının saplarında en fazla kullanılan
malzemeler; boynuz, kemik, maden, ağaç, plastik ve fiberdir.
Sapların malzemesi ne olursa olsun teknikte üç farklı sap
tipi tespit edilmiştir. Bunlar; yekpare, kapak ve kalıptır.
Boynuz saplı bıçaklar daha çok av bıçaklarıdır.
Kemik saplar, boynuz sapları gibi yekpare sap tipi olarak
kullanılırken, boynuza oranla daha kırılgandır
Madeni saplı bıçaklar daha ağır olması ve eli yorması
nedeniyle fazla tercih edilmemektedir.
Kapak (İki Parça veya yapıştırma) Tip: Genelde daha büyük
boyutlardaki bıçaklar ve satırlar için uygulanan bir sap tipidir.
Bursa bıçaklarında esas olan namludur. Tüm maharet burada
saklıdır. Ustalık belgesi buradan alınır. Namlunun suyu, esnekliği, keskinliği
ve körleşmemesi, namlu ucu, yanak açılması, taşlama, işlevselliği ve sağlamlığı
bu kısımda şekillenir. Bursa bıçağının diğer bıçaklardan ayrıldığı ve
markalaştığı kısımdır namlu.
Kabza tiplerine göre iki, namlu tiplerine göre ise dört
farklı tip bulunmaktadır.
Bursa bıçaklarının namluları, tiplerine göre dörde ayrılır.
Bunlar; sivri burunlu namlu, kılıç namlu, çeneli namlu ve testereli
namlulardır.
Kın, bıçağın şanındandır. Kını olmayan bıçak her zaman
çıplak olarak görülmüştür.
…
Erdal, Gültekin (2018), Bursa
Bıçağının Tipolojisi, TÜRÜK
Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, Yıl:6, Sayı:12,
s. 300-314
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder