Bıçak ve Bıçakta Bursa Markası
Gültekin Erdal
Bıçak, Selçuklu dönemi
kaynakları Divan-ı Lügat-it Türk ve Kutadgu Bilig’de “biçek” şeklinde
geçmektedir
Bıçakçılık, Bursa’da yatağan,
pala, saldırma, kılıç, kama, hançer, balta gibi iri çeşitlerle başlamış ve uzun
müddet bu şekilde devam etmiştir. Yeniçerilikten sonra gitgide boyları kısalan
bu çeşit kesici aletler, yerlerini daha küçük kamalara, sivri uçlu bıçaklara,
daha sonra da ekmek, sofra ve meyve bıçaklarına bırakmıştır.
(Makale; yazarın “Bursa Bıçağının Tipolojisi” adlı
makalesinin içeriğiyle aynı)
…
Erdal, Gültekin (2016), Bıçak
ve Bıçakta Bursa Markası, Uluslararası İnsan ve Sanat Araştırmaları Dergisi,
Cilt: 1, Sayı: 1, s. 27-34
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder