17 Mayıs 2020 Pazar

İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi (1925-1927) 1. Cilt


İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi (1925-1927) 1

Önsöz
… İstiklal Mahkemeleri, ilk kez 18 Eylül 1920 tarihinde Heyet-i Vekile’nin verdiği bir teklif ile askerlikten firar edenlerle alakalı davalara bakmak amacıyla farklı bölgelerde kurulan mahkemelerdir. Daha sonra 26 Eylül 1920’de çıkarılan 28 numaralı Kanun ile yetkileri genişletilerek firar edenlerle alakalı davaların yanı sıra gasp, soygun, iç güvenlik ihlali, bozgunculuk, casusluk gibi farklı davalara bakma görevi de bu mahkemelere verilmiştir. Cumhuriyetin ilanına kadar olan süreçte görülen lüzum ve talep üzerine bu kapsamda farklı bölgelerde yeni İstiklal Mahkemeleri kurulmuş ve görevlerini ifa ettikten sonra kaldırılmışlardır.
Cumhuriyetin ilanından sonra 4 Mart 1925 tarihinde kurulan İstiklal Mahkemeleri ise özellikle muhalefet tarafından siyasi mücadele aracı olarak görülmüş ve Genel Kurul’da ciddi tartışmalara sebep olmuştur. Bu mahkemeler yaklaşık iki yıl görev yaptıktan sonra 7 Mart 1927 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin aldığı bir karar ile görevlerini tamamlamış; 4 Mayıs 1949 tarihinde çıkarılan 5384 sayılı Kanun ile de tamamen lağvedilmişlerdir.

İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi’nde (1925-1927) yer alan belgeler, işleyişi ve dava konuları itibarıyla kurulan mahkemeler içinde en çok merak edilen belgelerdir.
…bu çalışmada sadece mahkeme kararları ve günümüz alfabesine çevrilmiş şekline yer verilmiştir.

Ankara İstiklal Mahkemesi adıyla iki mahkeme kurulmuştur. Bunlardan birincisi, 18 Eylül 1920 tarihinde Heyet-i Vekile’nin verdiği teklif ve aynı gün alınan 45 numaralı Meclis kararı ile kurulan mahkemedir.
…bu mahkemelerin görevi firar eden askerleri yargılamaktı.

İlk dönem Ankara İstiklal Mahkemesi 31 Temmuz 1922 tarihinde çıkarılan 249 numaralı İstiklal Mehâkimi Kanunu’nun kabulüne kadar faaliyetine devam etmiştir.

Ankara’da kurulan diğer İstiklal Mahkemesi ise 4 Mart 1925 tarihinde çıkarılan 578 numaralı Takrir-i Sükûn Kanunu’ndan sonra Başvekil İsmet Paşa’nın verdiği teklif üzerine 117 sayılı Meclis kararı ile kurulan mahkemedir.

4 Mart 1925 tarihinden 7 Mart 1927 tarihine kadar fiilen görev yapan bu mahkeme gerek Cumhuriyet’ten önce gerek sonra kurulan mahkemeler içinde kararları en çok tartışılan iki mahkemeden biridir. Bu mahkeme gibi kararları en çok tartışılan diğer mahkeme, Şark İstiklal Mahkemesidir.

Ankara İstiklal Mahkemesinde yapılan yargılamalarda kamuoyunda en çok merak edilen ve en çok tartışılan kararların bir kısmı ise Şapka Kanunu’na muhalefet davasında verilen kararlardır.

1. Bölüm
İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi ile İlgili Genel Bilgiler
TBMM Arşivinde yer alan T3 rumuzlu İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi belgeleri 197 kutu içerisinde 496 dosyadan oluşmaktadır. Mahkemeye ait kayıtların tutulduğu 3 adet karar defteri, 5 adet varide defteri, 4 adet esas defteri, 3 adet sadıra defteri, 1 adet zimmet defteri olmak üzere toplam 16 adet defter bulunmaktadır. Bu çalışmada, karar özetlerinin yer aldığı karar defterleri Osmanlı alfabesinden günümüz alfabesine aktarılmıştır.
…karar defterleri 23/03/1925-06/03/1927 tarihleri arasında verilen 972 adet kararı içermektedir. Bu kararlardan 108 adedinin mahkeme zabtı yoktur.

İstiklal Mahkemelerinin idamdan gayrı hükümleri kat’i olup, infazına bi’l-umum kuva-yı müsellaha ve gayr-ı müsellaha-i devlet memurdur. İdam hükümleri, Büyük Millet Meclisince bi’l-umum mesaile tercihan tedkik ve tasdik olunduktan sonra infaz olunur.

İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi için başkan ve üye seçimi 7 Mart 1925 tarihinde 146 Mebusun seçimiyle yapıldı.
Mahkeme Başkanlığına Karahisarısahib (Afyonkarahisar) Mebusu Ali Bey, Müddei-i Umumiliğine İzmir Mebusu Mustafa Necati Bey, üye olarak ise Ayntab (Gaziantep) Mebusu Kılınç Ali Bey, Aydın Mebusu Reşid Galib Bey, Rize Mebusu Ali (Zırh) Bey seçildi. İzmir Mebusu Mustafa Necati Bey’in istifası üzerine 22 Mart 1925 tarihli oturumda İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi Müddei-i Umumiliğine Denizli Mebusu Necib Ali Bey seçildi.

Mahkeme Üyelerinin Biyografileri
Ali Çetinkaya
Doğum yeri ve tarihi: Afyonkarahisar - 1878
Baba ve annesinin adı: Ahmet - Fatma
Tahsili ve bildiği yabancı diller: Harbiye Mektebi; Fransızca, İngilizce
Askerdir. Ayvalık 172. Alay Komutanı, Osmanlı Meclis-i Mebusan IV. Dönem Karahisarısahib Mebusu (İngilizler tarafından Malta adasına sürgüne gönderildi.); I. Dönem Karahisarısahib, II., III., IV., V., VI. ve VII. Dönem Afyonkarahisar Milletvekili; II. Dönem Millî Müdafaa Encümeni Reisi, Ankara İstiklal Mahkemesi Başkanı - 7., 8., 9., 10. ve 11. Hükümet Nafia, 12. Hükümet Muhabere ve Münâkalât Vekili, Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası sahibi
Medeni hâli ve ölüm tarihi: Evli, 1 Çocuk. 22.02.1949

Necip Ali Küçüka / (Ahmet Necip Ali Küçüka)
Doğum yeri ve tarihi: Denizli - 1892
Baba ve annesinin adı: Ali - Fatma Huriye
Tahsili ve bildiği yabancı diller: İstanbul Hukuk Mektebi, Fransızca
Hukukçudur. Sarayköy Müddei-i Umumisi; II., III., IV., V. ve VI. Dönem Denizli
Milletvekili; II. Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi Savcısı, III. Dönem Divan-ı Riyaset Kâtibi, III. ve IV. Dönem Divan-ı Riyaset İdare Memuru, Millî Müdafaa Vekâleti Siyasi Müsteşarı
Medeni hâli ve ölüm tarihi: Evli, 2 Çocuk. 27.09.1941

Ali Zırh / (Ali Rıza Zırh)
Doğum yeri ve tarihi: İstanbul - 1888
Baba ve annesinin adı: Mehmet Salih - Kamile
Hukuk tahsili var. Tüccardır. 16. Kolordu ve 2. Ordu Müşaviri; II., III., IV., VI., VII. ve VIII. Dönem Rize, V. Dönem Çoruh Milletvekili; II. Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi Üyesi, VII. ve VIII. Dönem Meclis Hesaplarını İnceleme Encümeni Reisi; II., III., IV. ve V. Dönem Divan-ı Riyaset Kâtibi
Medeni hâli ve ölüm tarihi: Evli, 3 Çocuk. 08.05.1951

Dr. Reşit Galip Bey / (Mustafa Reşit BAYMUR)
Doğum yeri ve tarihi: Rodos - 1893
Baba ve annesinin adı: Galip - Münevver
Tahsili ve bildiği yabancı diller: İstanbul Tıbbiye, Fransızca
Serbest Hekim, Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti Üyesi; II. Dönem (Ara Seçim), III. ve IV. Dönem Aydın Milletvekili, 7. Hükümet Maarif Vekili
Medeni hâli ve ölüm tarihi: Evli, 3 Çocuk. 05.03.1934

Ali Kılıç
Doğum yeri ve tarihi: İstanbul - 1890
Baba ve annesinin adı: Tevfik - Demsaz
Tahsili ve bildiği yabancı diller: İstanbul Gedikli Küçük Zabit Mektebi
Askerdir. Çanakkale Muharebeleri Gazisi, I. Dönem Ayıntab, II. Dönem Gaziayıntab, III., IV. ve V. Dönem Gaziantep Milletvekili; I. Dönem Fırka Kumandanı Yetkisiyle Yozgad Livası Sıkıyönetim Amiri, Ankara İstiklal Mahkemesi Üyesi, Milis Miralayı, II. Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi Üyesi, Türkiye İş Bankası Kurucularından ve Yönetim Kurulu Üyesi, Banka Murahhas Azası, Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası sahibi
Medeni hâli ve ölüm tarihi: Evli, 4 Çocuk. 14.07.1971

Mahkemenin Çalışma Yöntemi
İstiklal Mahkemeleriyle ilgili dava dosyaları çeşitli kurumlar vasıtasıyla mahkemeye gönderilir sonra halka açık bir şekilde yargılamasını yapardı.
Mahkemenin verdiği hükmün temyizi mümkün değildi.

İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi, görev yaptığı süre zarfında 137 kişiye vicahen, 80 kişiye de gıyaben olmak üzere toplam 217 kişiye idam kararı vermiştir. Bahsedilen bu 217 kişinin haricinde mahkeme 28 kişiye daha idam cezası vermiş ancak bu kararları çeşitli sebeplerden dolayı kürek ve hapis cezalarına çevirmiştir.

2. Bölüm
İkinci Dönem Ankara İstiklal Mahkemesi 549 Esas Numaralı Karar Defterinin
Orijinal Metni ve Çevirisi

Sıra Numarası: 131
Esas Numarası: 142
Müslümanların camilere şapka ile girmesine mumanaat edilmesini teşvik ve halkın hissiyât-ı diniyesini tahrik eylemekle hıyanet-i vataniyede bulunduğu iddiasıyla maznunun aleyh olup 17/Eylül/341 tarihinde tevkif edilen Burusa’nın Karaağaç mahallesinde mukim Musa oğlu arzuhalci Remzi hakkında icra edilen muhakeme-i vicahiye neticesinde: Merkumun mabihi’l-ittihamı olan fiil-i mezkura ictisarı hakkında kanaat-bahş-i vicdan olacak derecede edille ve şehadâta tesadüf edilemediğinden beraetine ve sebeb-i aherle mevkuf değilse tahliyesine 24/Teşrinievvel/341 tarihinde müttefikan karar verildi. 24/Teşrinievvel/341
/ s. 155

Sıra Numarası: 132
Esas Numarası: 137
Heyet-i Vekile kararıyla sarıkların çıkarılması hakkındaki emre adem-i itaat ve halk arasına fesad ilka eder tarzda sözler sarfıyla devriyeye mukabelede bulunduğu iddiasıyla maznun ve 22/Safer/344 ve 12/Eylül/341 tarihinden beri mevkuf bulunan Kasaba’nın Menteşbaba mahallesinden zabtiye Ömer oğlu Mehmed hakkında icra kılınan muhakeme-i vicahiye neticesinde: Maznun-ı merkumûn Heyet-i Vekilece ittihaz edilen 13/Eylül/341 tarih ve 1/4165 numaralı karara muhalefeti zabıta-i mahalliyece calib-i nazar görülerek devriye memurları tarafından sarığın çıkarılması kendisine ihtar edildikde kahve gibi mecma’-ı nas olan bir mahalde “Ben sarığı çıkarmam bu emri veren Hükümet Türk ve Müslüman Hükümeti değildir” gibi bir takım hezeyanla halkı kavanîn ve nizamât-ı hükümet aleyhine tahrik ve teşvik ile başındaki sarığı çıkarmamakta ve bu suretle evamir-i hükümete adem-i itaatte temerrüd eylediği evrak miyanında mevcut mahalli müstantikliği tarafından tanzim edilen evrak-ı tahkikiyede esamisi muharrer şuhûdun şehadâtı ve zabıt varakası müeddası ve kendisinin huzur-ı muhakemede aynı vechle sarahaten vaki’ olan ikrar ve itirafıyla mertebe-i sübuta vasıl olmuş ve merkumun doğrudan doğruya kavanîn ve nizamât-ı devlete adem-i itaate halkı teşvik ile asayiş ve emniyet-i memlekete tehlike iras edecek mahiyette bulunan bu gibi harekât-ı hod-serânesi âtiyen de temadi edeceği muhakkak görülmüş olduğundan cünha ile failiyetine ve hareketine temas eden Kanun-ı Ceza’nın 64’üncü madde-i muaddelesinin zeyl-i sanisine tevfikan jandarmalara karşı vuku’ bulan harekât-ı serkeşanesi esbab-ı müşeddideden addiyle iki sene müddetle hapsine ve müddet-i mevkufiyetini Bozok Hapishanesinde imrar eylemesine müttefikan 24/Teşrinievvel/341 tarihinde karar verildi. 24/Teşrinievvel/341
/ s. 157

Sıra Numarası: 139
Esas Numarası: 160
Şapka giyilmesinin küfrü müstelzim olduğundan vesaireden bahisle halkın hissiyât-ı diniyesini tahrik eylediği iddiasıyla maznunun aleyh olup l/Teşrinievvel/341 tarihinde taht-ı tevkife alınmış olan Burusa’nın Babızemin mahallesinden Dikici Yunus ustanın cereyan eden muhakeme-i aleniyesi neticesinde: Maznun-ı merkumun hakkında iddia olunan ef’ale mücaseretine dair kanaat-i vicdaniye temin eder delâil-i kanuniye bulunamadığından beraetine ve sebeb-i aherle mevkuf değilse tahliyesine müttefikan karar verildi. 3/Teşrinisani/341
/ s. 163

Sıra Numarası: 160
Esas Numarası: 311
1926 senesinin zeyli 63’üncü sahifesindedir.
Şapka meselesini vesile ve Hükümete adem-i itaatle dini siyasete alet ittihaz ederek Ordu ve Giresun vilayetlerini basmak ve Hükümet-i Cumhuriye İdaresini ilga eylemek maksadıyla şehr-i halin yedinci günü Piraziz nahiyesinin Şeyhli karyesinde Derviş Hüseyin’in hanesinde bir kısmı müsellah olarak ictima’ ve isyan eylemek cürmlerinden maznunun aleyhim Hafız Muharrem, Hoca Abdullah ve rüfekası haklarında icra kılınan muhakeme-i aleniye ve vicahiye neticesinde: Merkumûna isnad olunan ef’ale mücaseretleri huzur-ı mahkemede sarahaten ikrar ve itiraflarından ve evrak-ı tahkikiye müfadıyla şahitlerin şehadâtından müsteban olmakla derece-i iştiraklerine göre bunlardan Hafız Muharrem, Hoca Abdullah’ın hareketlerine tevafuk eden Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun birinci maddesine müzeyyel madde delaletiyle ikinci maddesinin birinci fıkrası mucibince salben idamlarına ve fer’an zîmedhal oldukları anlaşılan Derviş Hüseyin’in, Tahir? oğlu Ali’nin vicahen ve Dadak Ali’nin gıyaben Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun 3’üncü maddesi mucibince on beşer seneye ve Odabaşıoğulları’ndan Mustafa, Rasim ve Osman, Kahraman oğlu Hasan, Hanım oğlu Tevfik Çavuş, Fındık oğlu Murad’ın vicahen beşer sene küreğe konulmalarına ve bu cürmden tevkif edilip de ef’ali muddea bihaya mücaseretleri anlaşılamayan diğerlerinin beraetlerine ve sebeb-i aherle mevkuf değillerse hemen ihla-yı sebillerine ve bu cürmden tevkif edilip İstanbul’daki diğer bir cürmle alakası olduğu anlaşılan İskilibli Hoca Atıf Efendi hakkındaki davanın tefrikiyle kendisinin arkadaşlarıyla muhakemesinin rü’yet edilmesi zımnında İstanbul’a i’zamına müttefikan karar verildi. 18/Kanunıevvel/341
/ s. 187

Sıra Numarası: 161
Esas Numarası: 212
Şapka meselesini vesile ve Hükümete adem-i inkiyad lüzumunu mutazammın fetvalar neşri suretiyle dini siyasete alet ittihaz ederek Rize kasabasını basmak ve Hükümet-i Cumhuriye İdaresini ilga eylemek maksatlarıyla Potamya’da müsellehan kıyam ve isyan cürmlerinden maznunun aleyhim Gürgen Muhtarı Peçelioğulları’ndan Yakub ve Peçelioğulları’ndan Ahmed oğlu Mehmed ve rüfekası haklarında icra kılınan muhakeme-i aleniye ve vicahiye neticesinde: Merkumûna isnad olunan ef’ale mücaseretleri huzur-ı mahkemede sarahaten ve müevvelen ikrar ve itiraflarından ve evrak-ı tahkikiye müfadıyla şahitlerin şehadâtından müsteban olmakla derece-i iştiraklerine göre bunlardan Gürgen Muhtarı Peçelioğulları’ndan Yakub, Gürgen karyesinden Peçelioğulları’ndan Ahmed oğlu Mehmed, Küçükcami karyesinden Alihocaoğulları’ndan Tarakçı Sabit bin Memiş, Gürgen karyesinden Peçelioğulları’ndan Latif oğlu Arslan, Gürgen karyesi imamı Kolivaoğulları’ndan Hoca Şaban, Adacami karyesinden Kanburoğulları’ndan Mehmed oğlu Mahmud Büyükköy karyesinden Külünkoğulları’ndan Yusuf oğlu Hasan, Gürgen bekçisi Koliva oğlu Kadir’in hareketlerine tevafuk eden Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun birinci maddesine müzeyyel madde delaletiyle ikinci maddesinin birinci fıkrası mucibince salben idamlarına ve Gürgen karyesinden Peçelioğulları’ndan Hüseyin oğlu Mehmed Çavuş ve Adacami karyesinden Kanburoğulları’ndan Mehmed oğlu Mustafa, Küçükcami karyesinden Karaoğulları’ndan Ömer oğlu Mehmed, Küçükcami karyesinden Alihocaoğulları’ndan Osman oğlu Memiş, Alihocaoğulları’ndan nam-ı diğeri Terzioğulları’ndan Mustafa oğlu Hafız Ali, Ulucami karyesinden Mehani oğlu Mustafa bin Aziz, Kanboz karyesinden Hacıçolakoğulları’ndan Hüseyin oğlu Haydar, Kiremidli karyesi muhtarı Kuloğulları’ndan Şaban bin Hüseyin, Dumankaya karyesi muhtarı Yananoğulları’ndan Ali bin Hamid, Tepebaşı karyesinden Muhtar Reşid oğlu Mehmed, Gürgen karyesi hatibi Ofsal oğlu Mevlüd bin Mehmed, Gürgen karyesinden Yakub Çavuş oğlu Mehmed, Camidağı karyesinden Topal oğlu Ali Ağa, Pazarköy karyesinden Hoca Muharrem Efendi’nin de kanun-ı mezkurun birinci maddesi delaletiyle ikinci maddesinin fıkra-i saniyesine tevfikan on beşer sene müddetle küreğe konulmalarına ve Küçükcami karyesinden Alihocaoğulları’ndan Mehmed oğlu Ahmed ve aynı karyeden Kara Hüseyin oğlu Osman ve yine o köyden Alihocaoğulları’ndan Ali oğlu Kazım nam-ı diğeri Ali Rıza ve Alihocaoğulları’ndan Ahmed oğlu Hamza, Kanboz karyesinden Kandemiroğulları’ndan Mustafa bin Temel, Gürgen karyesinden Kalbiş oğlu Mehmed bin İsmail, Viroz karyesinden Eştib oğlu Mevlüd bin Hamza, Gürgen karyesinden Koliva oğlu Kadir’in oğlu Bektaş, Kanboz karyesinden Kandemiroğulları’ndan Celal bin Memiş, Mehmed bin Temel, Mahmud bin Memiş ve aynı karyeden Karaosmanoğulları’ndan Hasan oğlu Receb Ali ve Çorabcılar mahallesinden Kocaoğulları’ndan Kazım bin Said, Südlüce karyesi muhtarı Kansız oğlu Ahmed, Kanboz karyesinden Kabrikoğulları’ndan [Kabriloğulları] Mustafa oğlu İdris, İslahiye karyesinden Kabrikoğulları’ndan [Kabriloğulları] İdris oğlu Mehmed, Ulucami Muhtarı İbrahim oğlu Ömer, İslahiye karyesinden Hacı Mahmud oğlu Ömer ve Hacı Mahmud oğlu Hüseyin, Cafer oğlu Mehmed, Dava Vekili Hafız Hulusi bin Salih ve Mahkeme-i Asliye Başkatibi Osman Efendilerin de hareketlerine mümasil kanun-ı mezkurun birinci maddesi delaletiyle ikinci maddesinin fıkra-i saniyesi mucibince onar sene küreğe konulmalarına ve Küçükcami karyesinden Eştib oğlu Reşid oğlu Abdullah, Kalbiş oğlu Mehmed mahdumu Şekur, Kiremidli karyesinden Kuloğulları’ndan Mahmud bin Hüseyin, Adacami karyesinden Kanbozoğulları’ndan Ali oğlu Ahmed, Viroz karyesinden Eştiboğulları’ndan Tahsin bin Hamza, Tepebaşı karyesinden Alibaş oğlu Harun bin Memiş, Gürgen karyesinden Bıyık oğlu Şaban bin Memiş, Gürgen karyesinden Peçelioğulları’ndan Hasan bin Cafer, Pazarköy karyesinden Hoca Muharrem Efendi mahdumu Mehmed, Sığrık karyesinden Velioğulları’ndan Osman bin Ali, Kanboz karyesinden Hacıalioğulları’ndan Hüseyin Bayrakdar’ın Rıza, Camidağı karyesinden Karaoğulları’ndan Mehmed oğlu Yunus, Setoz karyesinden Mollamehmedoğulları’ndan Şaban bin Mustafa, Ulucami karyesi Heyet-i İhtiyariyesinden Kara Osman oğlu İlyas, Kanboz’dan Öksüzömeroğulları’ndan Mustafa, Büyükköy karyesinden Hacı Ahmed oğlu Ali, Rize’nin Emineddin mahallesinden İmam Hafız Kemal Efendi ve Camidağı karyesinden Hüseyinoğulları’ndan Fındık Mehmed, Umma karyesinden Tavukçu oğlu Hüseyin bin Şakir’in hareketlerine tevafuk eden kanun-ı mezkurun birinci maddesine müzeyyel madde delaletiyle üçüncü maddesi mucibince beşer sene küreğe konulmalarına ve bu cihetten tevkif edilip de ef’al-i müddea bihaya mücaseretleri anlaşılamayan diğerlerinin de beraetlerine ve sebeb-i aherle mevkuf değiller ise hemen ihla-yı sebillerine müttefikan karar verildi. 14/12/341
/ s. 187-189

Sıra Numarası: 162
Esas Numarası: 213
Dini siyasete alet ittihaz suretiyle halkı kıtale teşvike ve taklib-i hükümete fiilen ve tahriren teşebbüs eylemek, şapka iksasına dair olan Heyet-i Vekile mukarrerâtına muhalefet eylemekle maznunun aleyhim olup taht-ı tevkife alınan Nalbandzade Ali, Tülekzade Hasan, Hastazade Mehmed, Paşaefendizade Bekir, Muhasebecizade Tevfik, Sarıhatibzade Abdurrahim, Ahipaşazade Abbas, Şemsizade Şeyh Ömer, Şeyh Hüseyin, Emirpaşazade Hamid, Hurdacızade Ali, Baytarzade Hakkı, Sürmelioğulları’ndan Bahaeddin, Esma Kadın, İbrahim oğlu Mehmed Pehlivan, Terkizzade Ahmed, imam hatib mektebi talebesinden Abdulhalim, sabık Erkan-ı Harb Rıza Bey, Osman Bey, Evliya Efendi, Sabuncuzade Ahmed, Eleşkirdli Aziz, Emir Paşa, Şükri oğlu İsmail, Lütfi, Hüsni, Kaymakam Rıza Bey, Abdullah oğlu Mehmed Necati nam-ı diğeri Çil Mehmed haklarındaki evrak Müddei-i Umumilik Makam-ı Âlisinin 26/Teşrinievvel/341 tarihli iddianamesiyle mahkememize tevdi’ edilmekle icra edilen muhakeme neticesinde: Maznunlardan Çil Mehmed, Şükri oğlu İsmail, Gani, Evliya, sabık Erkan-ı Harb Ziya, Dava Vekili Ahmed, Kürd Aziz, Hamid, Baytarzade Hakkı, Belediye Reisi Abbas, Şeyh Ömer, Abdurrahim, Nalbandzade Ali, Emir Paşa’nın haklarında isnad olunan ef’ale mücaseretleri evrak-ı tahkikiyede ifadeleri ale’d-derecât mazbut şahitlerin şehadâtından, zabıt varakası müfadıyla kendilerinin müevvelen ikrarlarından ve bunlardan Çil Mehmed’in beyannameyi yazarak duvara ilsak eylediği gerek beyanname yazısının kendi el yazısı ile tetabuk etmesi ve evinde taharriyatta elde edilen diğer vesaik ile sabit olmakla bunlardan Çil Mehmed’in hareketine tevafuk eden Kanun-ı Ceza-yı Umumi’nin elli beşinci maddesi mucibince idamına ve Şakir oğlu İsmail, Gani, Evliya’nın madde-i mezkurenin fıkra-i mahsusası mucibince on beşer sene küreğe ve müddet-i mahkumiyetlerini Edirne’de ikmallerine ve sabık Erkan-ı Harb Ziya, Dava Vekili Ahmed, Kürd Aziz, Hamid, Baytarzade Hakkı’nın yine madde-i mezkurenin fıkra-i mahsusası mucibince onar sene küreğe konulmalarına ve müddet-i mahkumiyetlerini Kırklareli Hapishanesinde ikmallerine ve Belediye Reisi Abbas, Şeyh Ömer, Abdurrahim Efendilerin de madde-i mezkurenin fıkra-i mahsusası mucibince yedişer buçuk sene küreğe konulmalarına ve müddet-i mahkumiyetlerini Kütahya Hapishanesinde ikmallerine Kanun-ı Ceza’nın 64’üncü maddesinin son fıkrasına tevfikan Nalbandzade Ali üç sene müddetle Sinob’a ve Emir Paşa’nın yine üç sene müddetle Isparta’ya nefylerine ve Kaymakam Rıza Bey’in bu meselede alakası görülemediğinden davasının tefrikine ve elde edilen vesaike nazaran siyasetle meşgul olduğu anlaşıldığından o cihetten muhakemesi icra edilmek üzere evrakıyla birlikte Ankara’ya i’zamlarına ve diğer muhakemesi icra edilen maznunlar hakkında kanaat-ı vicdaniyeyi temin eder delâil-i kanuniye görülemediğinden beraetlerine müttefikan karar verildi. 28/Teşrinisani/341

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığı Yayınları
Ankara, 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder