16 Ocak 2020 Perşembe

Kırzıoğlu Mehmet Fahrettin - Rize ile Artvin İllerimizdeki Hemşenli Boyu ve Kökleri


Rize ile Artvin İllerimizdeki Hemşenli Boyu ve Kökleri

Hemşin Dergisi, Sayı: 3, Mart 1967

Dağıstan'daki Demir kapu/Derbend'den Mardin'e ve Tırabuzon'dan Tebriz'e değin uzayan yerleri içerisine alan Dede- Korkut Ki tabadaki OĞUZ-ELLERİ denilen yerlerdeki bütün uruk ve boylar; incelerken. Rize ile Artvin illerimizdeki köylerde çiftçi ve koyuncu olarak yaşayan Hemşinli Boyumuzu da tanımak için uğraştık.

Büyük şehirlerimiz ile işlek ticaretli kasabalarımızda fırıncılık, pastacılık, otelcilik ve gazinoculuk ile geçinen Hemşenliler, okuma ve çocuk okutmayı da çok sevdiklerinden, içlerin den yüksek tahsilli birçok aydınlar ve idareciler yetişmiştir.

Tarih bilgilerimize göre, Hemşenli adının, Milâttan önce 256-254 yılları arasında
Horasan'dan Amadan (Hemedan) bölgesine gelip, 300 yıl kadar kaldıktan sonra. Doğu Anadolu'ya göçerek AMAD UNİ (Amad/Hamadan - Uruğu) adı ile anılan Eski Oğuzlar’dan, 620 yıllarında Orta - Çoruk boyundan Kaçkar Dağı yanındaki Dampur/Tambur adlı yanık ve ıssız kasabayı şenlendirerek buraya kendi adıyla Hamama - Şen (Hamam Abad, (Hamam'ın Mamuresi) adım verdiren Hamam Begden kaldığını; Anadolu'da İslâmlıktan öncesinden kalan 1347 yıllık güzel bir Türkçe bey adı olduğunu, biliyoruz.

HAM/HEM ile ŞEN adlı iki kardeşten türeme…

Hopa Hemşenliğinden duyduğumuz adlarının çıkışını anlatan rivayet:
Hemşenliler deniz kıyılarına, yalıboyuna hiç yanaşmamışlardır. Bu yüzden komşuları bunlara hep ekilip sürülmemiş ham yerleri şenlendirdikleri için, Hamşenliler demişlerdir.

Folklor ve etnografya Bakımlarından Khopa—Hemşenliği:
Çocukları, koyun ve keçinin art ayaklarından çıkan Aşık—Kemiği ile oyunlar oynarlar. Aşıkların dört yönüne: Tok, çik, alçı, tokhan derler.
Oniki Hayvanlı Türk Takvimi'ni bilirler ve her yıla bir hayvanın hükmettiğine inanarak, onur, adı ile anarlar: 1966 yılı İçin. At Yılıdır dediler; gelecek yıl, Koyun Yılı olacağından, ekin bereketli olur, diye inanıyorlar.
Bütün aylan Rumi hesap ile (şimdiki resmi takvimden 13 gün sonra başlatarak) sayarlar. Yılbaşı, Marttır.

12 ayı şöyle adlandırırlar. 1) Mart, 2) Abrel, 3) Mayıs/Yağmur, 4) Kirez, 6) Çuruk Ay (Çürük/sıcaktan hastalık olan), 6) Orak (Ağustos/biçin), 7) İlk Güz/Sifte - Güz (Eylül), 8) Orta Güz, 9) Son Güz/Sonki Güz, 10) Karakış (Aralık), 11) Yeni Yıl (Ocak), 12) Gücük/Gucuk (Şubat).
Sayılı fırtına günlerini, koyun çobanlarının iyi bilmesi ve sürüleri koruması gerekir.

Yerler dağlık ve balkanlık olduğundan araba, kızak kullanmazlar.
…küçük gövdeli ve dar - uzun kuyruklu Hemşen koyunu besler ve yabancı koç kalmazlar. Keçileri de, ufak yapılıdır. Hemşen koyununun yünü uzun ve serttir…

…yaylalara Mayıs ortalarında gelir, 90-100 gün kalır ve güzlek yerlerde de kona - göçe, 120 gün sonra köylerine inerler…

Yayla evleri, taştan ve üzeri bedevre denilen dar ve ince tahta ile örtülü…

Lâzlara kolay kolay kız vermez ve almazlar. Kaymaksız sütten bükme peyniri kendilerinin kuru maya ile yaparlar. Çeçil peynire Yümez, çökelik / lora minci derler.

…yeni doğan at yavrusuna kulul (kulun), biraz büyüğüne tay, bineğine at, enenmişine igdiç/iğdiş, damızlık dişiline kusırak/kısrak, erkeğine ayğur/aygır, atın (kısrağın) doğurmasına kulullama (kulunlama), koyunun yavrulamasına kuzlama; ahır’a akhor, ağıl’a ağıl/hağıl, koyun ağılına bere, güzleg/güz yaylasına güzlüğü, kışlağa kışla - mezra, pınara puğar derler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder