17 Mart 2021 Çarşamba

Kalender'in Ölümü

 

Olağandışı biri değildi; yoldan geçen insanları seyredebileceği bir masaya dirseklerini dayayıp, tek başına tüm gününü bira içerek geçirebilirdi. Alkolle arasına hiçbir şeyin ve hiç kimsenin girmesine izin vermedi. Esasen mevcut durumunu korumaya çalıştığı yoktu. Yani aman uzak durun benden dediği yoktu. Fakat kayıtsızlığını etkileyemedi hiçbir şey. Belli ki yaşadığı hayatta hiçbir şey ona daha yakın olamadı.

Lise yıllarında, okula devam etmek istemediğini, çalışmak istediğini fark edip çalışmak üzere bir matbaaya gitmiş. Bana söylediği buydu. Matbaada çalışmaya başlamış ve yaptığı işi çok sevmiş. Çalışmayı severdi. Sonra ne olduysa, teması kaybettiğini söyledi. Yani olağandışı bir şey olmamış fakat bir anda seyretmeye başlamış, yaşadığı hayatı da dahil olmak üzere her şeyi seyretmeye başlamış, her şey onun için seyirlik olmuş. Öylece bakmak, sadece seyretmek… Bunu yaparken ki aslında bu hiçbir şey yapmamak ve o bunun farkındaydı, bakıp seyrederken insanları içmeye başlamış. Bir keresinde şöyle de söylemişti; içmeye başladıktan sonra seyre dalmış olabilirim, seyre daldıktan sonra mı içmeye başladım, hangisi daha önceydi emin değilim. Bunu çok da önemsemediği belliydi, zaten önemsediği bir şey yoktu. Önemsememek derken, kayıtsızlık halinden dolayı önem verdiği şeyler onun verdiği değeri fark edemezdiler. Kayıtsızdı fakat görebiliyordu insanların neler yaptığını ve neler yapmaya çalıştıklarını. Seyrettiği insanların, uğrunda çabalayıp durdukları şeyleri değerli görmezdi fakat insanların çabasını küçümsemezdi, seviyorlar bunu derdi ve gayretlerine saygı duyardı. Fakat dediğim gibi, bu söylediklerini söylerdi, söze konu olanlara sözlerindeki değeri veremediğini, bu değeri ifade edemediğini bilirdi fakat buna karşı da kayıtsızdı. Ne yapabilirim ki, derdi.

O böyle bir şeyi istemezdi fakat yine de ondan söz etmeye devam ederim, böyle umuyorum, esasen ummamak lazım... Neyse, zaten kendime söz ediyorum ve bu, onun kayıtsızlığını dikkate aldığımda geçip giden şeylerden biridir, diğer her şey gibi. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder