24 Ağustos 2019 Cumartesi

Lozan Barış Antlaşması’nın 90. Yıldönümünde, Lozan, Hukuki Kapitülasyonlar ve Uluslararası Tahkim Anlaşmaları

Ali Şahin - Lozan Barış Antlaşması’nın 90. Yıldönümünde, Lozan, Hukuki Kapitülasyonlar ve Uluslararası Tahkim Anlaşmaları
Lozan Barış Antlaşması siyasal bağımsızlığın yanında aynı zamanda bir iktisadi bağımsızlık belgesiydi.
Kapitülasyonların kaldırılması bunun birincil kanıtıdır.

Kapitülasyon yalnızca bir dönemi ifade eden tarihsel isim değil, tarihselliği içinde ülkelerin, emperyalist ülkelerle ekonomik ilişkilerini belirleyen bir sistemler bütünüdür.

Osmanlı İmparatorluğu, 1536 yılında Fransa ile imzaladığı Kapitülasyon Antlaşması ile (…) Osmanlı padişahı ile Hıristiyan kral eşit kabul edilmektedir.
19. yüzyılın sonları yabancı sermayenin kapitülasyonlar eliyle etkisini artırdığı ve Osmanlı Devleti üzerindeki yıkıcılığını gösterdiği bir dönemdir.

Bağdat Demiryolu imtiyazı sonucu ekonomide Avrupa’ya bağımlı bir süreç işlemeye başlamıştır. Demiryolu imtiyazı, İngiltere, Fransa ve Rusya gibi emperyalist ülkelerin Osmanlı üzerindeki çıkar çatışmalarının yoğunlaşmasını hızlandırmıştır.

1902-1911 döneminde üretilen maden kömürünün %74’ü, maden kömürü dışındaki tüm madenlerin üretiminin de % 64’ü yabancı şirketler tarafından gerçekleştirilmiştir. Kuşkusuz bu dönemde çıkarılan madenlerden elde edilen servet bu şirketlerin kasasına gitmişti.

Lozan görüşmelerinde M. Barrere:
“Kapitülasyonların ortadan kaldırılmasından söz edildiğine göre demek ki bu kapitülasyonlar bugün de vardır. Konferansın ödevi çağdaş gereklere daha uygun düşecek ve çağı geçmiş görüşlere dayanan kapitülasyonlar rejimi yerine geçebilecek, bir sistem araştırmaktır. Bununla birlikte, yeni rejimin, hukuk açısından, yabancıların isteklerini karşılayacak ve onlara gerekli güvenceleri verecek hükümleri kapsaması zorunlu olacaktır.” / (s. 771-802)

90. Yılında Lozan ve Türkiye Cumhuriyeti Sempozyumu Bildirileri, 2 Cilt, Yayına Hazırlayanlar: Duygu Türker - Murat Saygın - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder