24 Ağustos 2019 Cumartesi

Ermenice Basında Lozan Barış Antlaşması’nın İptali Talepleri ve Yeni Ermeni İddiaları

Gaffar Çakmaklı Mehdiyev - Ermenice Basında Lozan Barış Antlaşması’nın İptali Talepleri ve Yeni Ermeni İddiaları
Ermeni basınında sürekli Sevr Antlaşması’nın 88. maddesi dile getiriliyor. Bu maddeye göre “Türkiye, öteki Müttefik Devletlerin yapmış oldukları gibi, Ermenistan’ı özgür ve bağımsız bir devlet olarak tanıdığını bildirir”.

Bu kabul edilemez bir durumdu ve Lozan Antlaşması ile bu Ermeni iddialarına son verilmişti. 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Ermenistan Cumhuriyeti, Lozan Antlaşması’nı tanımadığını ilan etmiştir.
Ermeni siyasi parti ve STK’ları Lozan Antlaşması’nın iptal edilmesi için uluslararası düzeyde bir kampanya başlatmışlardır.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade: “Menhus Sevr muahedesi yırtıldı, mesut Lozan muahedesi yazıldı! ... Birincisi, çöken imparatorluğun ölüm beratı idi; ikincisi ise yükselen cumhuriyetin doğum cüzdanı oldu.”

Ermeni gazeteci “Türkiye’de bayram, Ermenistan’da yas.”

Ermenistan ve yabancı ülke basınlarında Sevr ve Lozan konusunu sık sık gündeme taşıyanlardan biri de eski diplomat “Modus Vivendi” Merkezi Başkanı Ara Papyan’dır.
O diyor ki, Lozan Anlaşması’nın hiçbir belgesinde ABD’nin mührü yoktur. Demek ABD’nin üzerine gidip de bu antlaşmanın iptali için çalışmalarda bulunmanın faydası olabilir.
Onun fikrince “Ermeni soykırımı”nın tanınması Lozan’ın iptalinden geçer, Sevr Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için “Lozan’ın üzerine gitmek” germektedir.

Ermenistan Başsavcısı Ağvan Hovsepyan, 1923 yılında Lozan’da imzalanan 23 Temmuz tarihli Anlaşmayı Ermeni halkı kabul etmemiştir. Şimdi de kimse kabul etmiyor. / (s. 261-280)
90. Yılında Lozan ve Türkiye Cumhuriyeti Sempozyumu Bildirileri, 2 Cilt, Yayına Hazırlayanlar: Duygu Türker - Murat Saygın - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara-2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder