16 Temmuz 2018 Pazartesi

Karadeniz Balıkçılığı


Ertuğ Düzgüneş - Karadeniz Balıkçılığı

…Balıkçılığın Gayri safi milli hasıla içindeki payı %0.3, tarım ekonomisindeki payı ise %2.7 civarındadır.

Denizden sağlanan 295.168 tonluk balık ve 43.879 tonluk diğer deniz ürünleri toplam üretiminin sırasıyla %67 ve %87’si Karadeniz’den elde edilmektedir. Karadeniz’den avlanan balık türlerinden hamsi %59, çaça %28 ve istavrit %6 en önemli balıklar, kum midyesi, deniz salyangozu ve Akdeniz midyesi, diğer deniz ürünleri grubunun % 47’sini oluşturan önemli türlerdir (s. 1).

Karadeniz, tür zenginliği bakımından zayıf fakat mevcut türün miktarı bakımından zengin bir denizdir (s. 4).

Türkiye’de 2013 yılı itibariyle toplam 607.515 ton balık elde edilmiştir.
Bu üretimle Türkiye dünyada 30., Avrupa’da 5. ve Karadeniz ülkeleri arasında 1. sıradadır.
Yıllara göre tüketim düzeyi kişi başına en fazla 8,6 kg (2007), en az 6,3 kg (2011 ve 2013) arasında gerçekleşmiştir. Dünya ortalamasının 16kg, AB ortalamasının 25 kg… (s. 7)

Karadeniz ve ekonomik balık türleri: Hamsi, istavrit, mezgit, lüfer, palamut, çaça, barbunya, tekir

Trol, gırgır ve taşıyıcı teknelerin yaklaşık %40’ı bölgede bulunmaktadır.

Av araçları, kirlilik, HES uygulamaları, iklim değişikliği ve işgalci türler (s. 10)

---
Düzgüneş, Ertuğ. (2015), “Karadeniz Balıkçılığı,” Uluslararası Karadeniz Havzası Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, Sayı: 1, (s. 1-11)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder