Ertuğ
Düzgüneş - Karadeniz Balıkçılığı
…Balıkçılığın Gayri safi milli hasıla
içindeki payı %0.3, tarım ekonomisindeki payı ise %2.7 civarındadır.
Denizden sağlanan 295.168 tonluk balık ve
43.879 tonluk diğer deniz ürünleri toplam üretiminin sırasıyla %67 ve %87’si
Karadeniz’den elde edilmektedir. Karadeniz’den avlanan balık türlerinden hamsi
%59, çaça %28 ve istavrit %6 en önemli balıklar, kum midyesi, deniz salyangozu
ve Akdeniz midyesi, diğer deniz ürünleri grubunun % 47’sini oluşturan önemli
türlerdir (s. 1).
Karadeniz, tür zenginliği bakımından zayıf
fakat mevcut türün miktarı bakımından zengin bir denizdir (s. 4).
Türkiye’de 2013 yılı itibariyle toplam 607.515
ton balık elde edilmiştir.
Bu üretimle Türkiye dünyada 30., Avrupa’da
5. ve Karadeniz ülkeleri arasında 1. sıradadır.
Yıllara göre tüketim düzeyi kişi başına en
fazla 8,6 kg (2007), en az 6,3 kg (2011 ve 2013) arasında gerçekleşmiştir. Dünya
ortalamasının 16kg, AB ortalamasının 25 kg… (s. 7)
Karadeniz ve ekonomik balık türleri: Hamsi,
istavrit, mezgit, lüfer, palamut, çaça, barbunya, tekir
Trol, gırgır ve taşıyıcı teknelerin
yaklaşık %40’ı bölgede bulunmaktadır.
Av araçları, kirlilik, HES uygulamaları, iklim
değişikliği ve işgalci türler (s. 10)
---
Düzgüneş, Ertuğ. (2015), “Karadeniz Balıkçılığı,” Uluslararası
Karadeniz Havzası Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, Sayı: 1, (s. 1-11)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder